Inicijativa za osnivanje SNP

Od naroda za narod, poruka je inicijative za osnivanje Srpske narodne partije koju su danas na Zlatiboru potpisali članovi inicijativnog odbora.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.09.2014.

23:15

Default images

Članovi inicijativnog odbora, na čelu sa doskorašnjim potpredsednikom DSS Nenadom Popovićem, obišli su danas domaćinstvo zlatiborskog privrednika Radoja Bojovića.

Ovo domaćinstvo predstavlja Srbiju za kakvu će se boriti Srpska narodna partija, Srbiju vrednih i radnih ljudi, onih koji su sve što imaju stvorili poštenim i napornim radom”, poručio je Popović.

Popović je istakao da su potpisnici inicijative stigli na Zlatibor da bi započeli “razgovor sa narodom, upitali šta ga muči i na osnovu toga, zajedno sa narodom sačinili program SNP”.

Glavna odrednica buduće SNP biće ekonomija. Ova stranka zalagaće se za razvojoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva”, naglasio je Popović.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, takođe bivši funkcioner DSS-a, istakao je da će se Srpska narodna stranka zalagati za bolji život građana Srbije.

“To ćemo ostvariti tako što ćemo se zalagati da se ovlašćenja sa republičkog prenose na lokalni nivo, kako bi se omogućilo da građani sami odlučuju o raspodeli svojih prihoda i popravili standard života u svojim lokalnim zajednicama”, poručio je Stamatović posle potpisivanja inicijative za osnivanje SNP-a.

Pored Nebojše Popovića i Milana Stamatovića inicijativu su potpisali i predsednik opštine Niška Banja Zoran Vidanović, bivši poslanici i funkcioneri DS S-a Jovan Palalić, Bojana Božanić, Aleksandar Pejčić, osnivač Građanske alternative Goran Mandić, politički filozof Bogdana Koljević i drugi.

"Osnivam stranku jer DSS ne isti bez Koštunice"

Doskorašnji potpredsednik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović rekao je da je glavni razlog za njegovu odluku da napusti DSS i osnuje Srpsku narodnu partiju (SNP) to što posle odlaska Vojislava Koštunice DSS više nije isti.

"S odlaskom Koštnice prestao je da postoji i DSS kakav je ranije bio. Nažalost nisam sebe video u tom novom DSS-u. Zato sam odlučio da krenem svojim političkim putem," rekao je Popović.

On je rekao da će SNP nastaviti da razvija ono što je bilo dobro u politici DSS a to je po njegovom mišljenju, pre svega nacionalna i državotvorna politika koju će sprovoditi "dosledno ali na pragmatičniji način, kako bi izbegle nepotrebne konfrontacije."

"Glavne odrednice SNP biće drzavovornost i ekonomija. To su dve strane iste medalje. Samo jaka drzava može da razvija ekonomiju, a samo uspešna ekonomija može da bude temlje zaštite nacionalnih interesa," rekao je Popović u intervjuu sutrašnjem "Kuriru".

Kada je reč o odnosu prema EU, politika SNP biće zasnovana na načelima evroskepticizma.

"Protivimo se ulasku u EU jer smatramo da Srbija nema ekonomski interes da postane deo EU", rekao je Popović.

On kaže da će rad stranke finansirati oni koji podržavaju njenu politiku a to će, kako očekuje, biti "mali i srednji privrednici i preduzetnici, za čije ćemo se interese boriti."

Popović, koji je poznat po vezama sa Rusijom kaže da SNP neće zastupati insterse Rusije već Srbije, a da će svoje veze u Rusiji koristiti isključivo za zaštitu srpskih interesa u toj zemlji.

Povodom dileme pitanju da li će Srbija na kraju morati da se opredeli izmedju Rusije i Zapada on je smatra da to nije stvar opredeljenja izmedju dve strane već zaštite nacionalnih i ekonomskih interesa.

"Naši interesi su da ne smemo da se odreknemo Rusije a u isto vrme moramo da izbegnemo konfrontaciju sa EU. Rusija je naš potvrdjeni istorijski prijatelji, strateški i ekonomski palrtner, ali realnost je i da se nalazimo u zoni u kojoj EU ima najveći politički i ekonomski uticaj," rekao je Popović.

Kad je reč o vladinim merama stednje, on kaže da je rano govoriti da li će one doneti efekte.

"Lično, uvek sam se zalagao za veću potrošnju umesto za štednju, jer smatram da se većom potrošnjom podstiče privredna aktivnost, bez koje nema zapošljavanja i rasta standarda," rekao je on.

Popović je pohvatlio državotvoran odnos vlade prema Rusiji uprkos snažnim pritisčima kojima je Srbija zbog toga izložena.

Na pitanje da li može da zamisli SNP u toj vladi, on je rekao da je rano govoriti o saradnji sa bilo kojim partnerom jer je SNP trenutno usredsredjen na jačanje stanke i širenje njene politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: