Braun liderima VB: Održite obećanje

Bivši britanski premijer Gordon Braun poručio je danas britanskim liderima da moraju da održe obećanja o davanju većih ovlašćenja Škotskoj.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.09.2014.

15:38

Default images

"Oči sveta su uprte u nas, a ja sada mislim da su oči sveta uprte u lidere najvećih partija u Velikoj Britaniji", rekao je Braun, koga smatraju najzaslužnijim što su Škoti odlučili da ostanu u savezu sa Velikom Britanijom, pristalicama u Fajfu, u Škotskoj, preneo je Rojters.

"To su ljudi koji su dali obećanja i oni ih neće prekršiti, a ja ću kao neko ko drži obećanja obezbediti da obećanja budu ispunjena", poručio je Braun.

Tokom predizborne kampanje u Škotskoj birtanski premijer Dejvid Kameron, lider Laburističke partije Ed Milibend i lider Liberalnihdemokrata Nik Kleg obećali su da će Škotskoj ako se odluči da se ne otcepi od Velike Britanije, dati veća ovlašćenja u oblasti ubiranja poreza, potrošnje i socijalnih davanja.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron obećao je juče da će svim entitetima koji čine tu zemlju dati veća ovlašćenja, nakon što su se građani Škotske izjasnili da neće okončati savez sa Britanijom i osnovati nezavisnu državu.

"Kako će građani Škotske dobiti veća ovlašćenja da uređuju svoje poslove, sledstveno tome i građani Engleske, Velsa i Severne Irske moraju da dobiju veća ovlašćenje", rekao je Kameron.

On je naveo da će, kako je obećao pre glasanja, Škotska dobiti veća ovlašćenja u oblasti ubiranja poreza, potrošnje i socijalnih davanja.

Dogovor će biti usaglašen do novembra, a predlog zakona bi trebalo da bude u parlamentu do januara.

Kameron je izjavio i da je pitanje nezavisnosti Šotske rešeno na duži vremenski period, tokom, kako je rekao perioda života jedne generacije, nakon što su se birači jasno izjasnili da žele da ostanu deo Velike Britanije.

"Ne može biti nikakvih sporova niti repriza, čuli smo volju škotskog naroda", rekao je Kameron novinarima ispred svoje kancelarije u Londonu.

Pošto je mesecima predvodio protivnike škotskog otcepljenja, Braun je poslednje nedelje pred referendum iskoračio i obećao da će biti usvojeni značajni zakoni, koji će dati Škotskoj veća ovlašćenja već početkom naredne godine.

Britanska štampa je juče pisala da će Brauna "slaviti kao spasioca Unije" opisujući ga kao "uličnog borca" čija je kampanja bila "čudesna".

Britanski listovi su preneli i da se govor koji je ovaj Škot održao poslednjeg dana predizborne kampanje, brzo se pojavio na društvenim mrežama pohvaljen kao najstrastveniji koji je ikada održao.

On se u govoru dirljivo osvrnuo na ratni patriotizam, rekavši da su se u dva svetska rata svi u Velikoj Britaniji borili zajedno.

"Nema groblja u Evropi na kojima se ne nalaze i Škoti i Velšani i Irci i Englezi. Dok su se zajedno borili nikada nisu pitali jedan drugoga odakle dolaze", rekao je Braun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: