Iračke snage povratile sela od IS

Kurdske i savezne snage Iraka, uz podršku američkih vazdušnih udara, povratili su nekoliko sela od džihadista Islamske države, naveli su irački zvaničnici.

Izvor: Beta

Subota, 20.09.2014.

13:31

Default images

Zvaničnici su ukazali da će vraćanje Mosula, drugog po veličini grada u Iraku, biti mnogo teži vojni izazov.

"Uslovi za kretanje u bitku na Mosul za sada nisu dobri", rekao je za Frans pres Rouč Nuvri Ssavejs, koji komanduje kurdskim snagama u zoni al-Kazer, oko trideset kilometara severno od Mosula.

"Jasno je da je odnos snaga u korist neprijatelja", dodao je on.

Za Bagdad je glavni cilj da povrati Mosul, rekao je početkom nedelje irački ministar spoljnih poslova Ibrahim Al-Džafari i dodao da veruje da to neće biti mnogo teško ostvariti uz oružane operacije koje se vode.

Stručnjak u Centru za međunarodne strateške studije Antoni Kordsman ocenio je da će povraćaj Mosula biti najmanje pitanje meseci.

Ekstremisti Islamske države zauzeli su Mosul 10. juna, dan pošto su krenuli u ofanzivu u kojoj su zauzeli cele sektore severnog i zapadnog dela zemlje, skoro bez ikakvog otpora od iračke vojske.

Mosul je deo kalifata koji su pripadnici Islamske države proglasili na teritoriji pod njihovom kontrolom u Iraku i u susednoj Siriji.

Poslednjih nedelja vodi se kontraofanziva u kojoj su snage koje se bore protiv ekstremista ostvarile male pomake, posebno u vraćanju brane kod Mosula krajem avgusta zahvaljujući američkim vazdušnim udarima.

Kurdi su ove nedelje takođe povratili sedam sela na ulazu u ravnicu Niniv, koja ide do Mosula. Ali izmejdu njih i drugog po veličini iračkog grada još se nalaze gradovi Bartala i Karakoš, koji su pod kontrolom Islamske države.

Južnije iračke snage su bezuspešno pokušale više puta da povrate grad Tikrit, i bore se da spasu grad Duluiju, grad srednje veličine 80 kilometara severno od Bagdada. Oni su angažovani u tim borbama i nemaju kapaciteta da krenu na Mosul.

Šavajs, koji je upravo imenovan za ministra finansija nove iračke vlade, rekao je da je potrebna prava saradnja međunarodne zajednice i redovna vojna pomoć i oprema, kao i oružje i municija da bi mogli da krenu na Mosul.

Nekoliko zemalja počelo je da isporučuje oružje kurdskim borcima i poslali su svoje instruktore da ih obučavaju. Blizu Mosula juče je Francuska izvela prve vazdušne udare na Irak, da unište jedno logističko skladište Islamske države.

Jedan od najhitnijih ciljeva SAD sada je da ponov mobilizuju i ojačaju račku vojsku, koja je pozvana da igra centralnu ulogu u vraćanju kontrole nad Mosulom, što treba da sprovedu kopnene trupe.

U Mosulu, većinski sunitskom gradu džihadisti imaju i podršku dela stanovništva.

Nepoznanica je kako će reagovati stanovništvo Mosula ako bi se krenulo u veliku operaciju izbacivanja ekstremista iz tog grada, i vojni stratezi to sada proučavaju.

U slučaju napada na ekstremiste u Mosulu moguće je da bude i civilnih žrtava što bi ekstremisti mogli da iskoriste kao propagandu protiv državnih i međunarodnih snaga, ocenjuje britanski general u penziji Ben Beri, vojni stručnjak u Međunarodnom institutu za strateške studije (IIŠ).

Takođe se strahuje da bi pripadnici Islamske države mogli da koriste civile kao živi štit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: