Vučić uputio poruku podrške Ponti

Premijer Rumunije Viktor Ponta podneo je danas, baš na dan kada je napunio 42 godine, kandidaturu za predsednika države. Poruku podrške uputio premijer Vučić.

Izvor: Beta

Subota, 20.09.2014.

21:13

Default images

Premijer Viktor Ponta podneo je danas kandidaturu za predsednika države u Nacionalnoj areni u Bukureštu ispred oko 70.000 članova i simpatizera njegove Socijaldemokratske partije.

Video poruku podrške uputio je Ponti premijer Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i premijeri Belgije, Slovačke, Cceške, Gruzije i Albanije.

Premijer Moldavije Jurije Leanka bio je prisutan u Bukureštu na ceremoniji podnošenja kandidature Viktora Ponte sa kojim je bliski prijatelj. Rekao je da njegova zemlja "vezuje svoje nade za budućeg predsednika Rumunije".

Ponta je rekao da će kao predsednik, zajedno sa Rumunima, krenuti na put suštinskih promena i ujedinjenja svih Rumuna posle deset godina nesloga i razdeljenosti za vreme režima Trajana Baseskua.

"Hoću da Budem predsednik svih Rumuna i onih koji u mene veruju i onih koji ne veruju", rekao je Ponta i dodao da je od Baseskua naučio "kakav ne treba da bude jedan predsednik države".

Ponta je prisutnima rekao da u svojoj 42. godini ima smelost, poverenje i veru da može izmeniti Rumuniju, da je može ujediniti, da je u stanju da mobilizuje društvo u duhu "poštovanja, dijaloga, razumevanja i ujedinjenja".

"Treba da oborimo zidove koji razdeljuju Rumune, a ja ću biti prvi koji će promovisati pravdu, slogu i toleranciju, biću predsednik koji ujedinjuje, ne koji razbija", rekao je Ponta.

Ponta je pozvao Rumune da budu uz njega u nacionalnom projektu stvaranja drugačije Rumunije, a mnogo toga treba menjati, što nije lako, ali se može zajedno ostvariti.

Ponta je izrazio želju da do stogodišnjice od velikog ujedinjenja 1918. godine Rumuni budu ujedinjeni u zemlji i da Moldavija bude u okviru Evropske unije.

Rumunska politička scena je vrlo uzburkana zbog stalnih intervencija i mešanja predsednika Trajana Baseskua, koji još uvek ima veliku moć jer kontroliše glavne institucije u pravosuđu i tajne službe koje često rade u njegovom interesu.

Glavni politički Baseskuov cilj, sada na kraju desetogodišnjeg mandata, je da po svaku cenu spreči da Ponta postane predsednik i da pomogne njegovoj političkoj kreaciji Eleni Udrea, za koju je nedavno stvorio Partiju Narodnog Pokreta (PMP) koja je i podržava u kandidaturi za predsednika države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: