Prve DSD diplome za đake u Srbiji

Oko 270 učenika iz sedam odabranih škola u Srbiji dobilo je prve nemačke jezičke diplome (DSD, Deutsches Sprachdiplom), priznate i na nemačkom govornom području

Izvor: B92

Subota, 20.09.2014.

21:47

Default images

Učenje nemačkog u odabranim školama među kojima je i jedna osnovna škola, sprovedeno je na osnovu ranije potpisanog memoranduma o razumevanju, a diplome su na svečanosti u rezidenciji ambasadora Nemačke u Beogradu Hajnca Vilhelma dobili đaci OŠ "Drinka Pavlović", Škole "Kralj Petar Prvi", Zrenjaninske gimnazije, Filološke gimnazije u Subotici, Karlovačke gimnazije, Gimnazije u Čačku i škole u Jagodini.

Ministar prosvete Srđan Verbić, čestitajući direktorima škola i učenicima, rekao je da naša deca jako dobro znaju šta će im u budućnosti trebati, iako smo skloni da potcenjujemo ono što učenici znaju i što traže.

"Samo na engleskom i na kineskom ima više knjiga nego na nemačkom jeziku", rekao je Verbić i poručio da svim zainteresovanim učenicima treba omogućiti da uče jezik, spajajući lepo i korisno.

Ambasador Vilhelm izrazio je zadovoljstvo što je poslednjih godina sve više dece u Srbiji koja uče nemački.

"Osim političkih, postoje i ekonomski odnosi, ali najvažniji su međuljudski odnosi", rekao je ambasador Vulhelm i naveo da ga raduje što se nemačko-srpski odnosi razvijaju i u oblasti jezika.

Đaci, čije su diplome na svečanosti preuzeli direktori škola, dobili su seritfikate DSD A2 i DSD B1, koji odgovaraju nivoima Zajedničkog evropskog okvira.

Direktor beogradske OŠ "Drinka Pavlović" Uroš Momčilović rekao je Tanjugu da u toj školi od 1. do 4. razreda deca imaju nemački četiri časa nedelljno, a kasnije po tri časa.

Ispit su polagali u osmom razredu, u martu rekao je Momčilović i naveo da oko 50 odsto đaka te škole uči nemački.

Ispit je baziran na školskom programu i sproveden je samo u školama koje su zajedno odabrale srpska i nemačka strana, rečeno je na svečanosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: