Tolerancija se uči od malih nogu

Dvodnevna konferencija "Moć predškolskog vaspitanja i obrazovanja u izgradnji mira u Evropi" otvorena je danas u Beogradu,.

Izvor: B92

Subota, 20.09.2014.

11:29

Default images

Učesnici konferencije su istakli značaj predškolske nastave i poručili da bi decu od malih nogu trebalo učiti toleranciji i prihvatanju različitosti.

Ministar prosvete u Vladi Srbije Srđan Verbić istakao je, otvarajući konferenciju, da je predškolsko obrazovanje jedan od najvažnijih segmenata školovanja dece, jer se u to vreme razvijaju stavovi i vrednosti i stiču bitne crte ličnosti.

Verbić je rekao da će Srbija raditi na tome da što više dece pohađa predškolsku nastavu, navodeći da trenutno ne postoje kapaciteti da sva deca idu u predškolsko, već samo oko 60 odsto.

"Trudićemo se da povećamo te kapacitete, u saradnji i sa partnerima iz EU", rekao je Verbić.

Konferencija se održava povodom programa umrežavanja i pomirenja na Balkanu kroz rad sa decom, a cilj je da najmlađi uče da budu tolerantni, da poštuju vršnjake svih nacionalnosti i da prihvataju različitosti.

Direktorka NVO "Pomoć deci" Ljiljana Lasić rekla je da važno uključiti roditelje i vaspitače u taj proces, jer su odrasli veoma često puni predrasuda.

"Važno je deca što pre počnu da uče da poštuju različitosti, jer nemaju uvek mogućnost da kod kuće nauče stvari koje mogu shvatiti kroz igru", rekla je Lasić.

Na dvodnevnom skupu učestvuju predstavnici ministarstava prosvete i nevladinih organizacija iz Srbije, Albanije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, a program je finansiran iz IPA fondova Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: