DS,LSV i NDS predlažu izmenu ustava

Ukupno 64 poslanika DS, LSV i NDS podnelo je Skupštini Vojvodine Predlog deklaracije o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 20.09.2014.

11:58

Default images

To je danas potvrđeno agenciji Beta u pokrajinskom parlamentu.

DS i LSV su u vladajućoj koaliciji i pregovaraju sa NDS-om o ulasku te stranke u koaliciju.

Ispod Predloga deklaracije nema potpisa poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, koji je u aktuelnoj koaliciji sa DS i LSV.

Donošenje deklaracije inicirao je LSV, a šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški najavio je da će u ponedeljak na konferenciji za novinare govoriti o detaljima.

Skupština Vojvodine ima ukupno 120 poslanika.

"Deklaracija - kucanje na otvorena vrata"

Predsednik poslaničkog kluba Srpske napredne stranke u Skupštini AP Vojvodine Predrag Matejin izjavio je danas da deklaracija o izmeni Ustava, koja će se na inicijativu DS, LSV i NDS, naći na dnevnom redu naredne sednice Skupštine Vojvodine, predstavlja "kucanje na otvorena vrata".

Srbiju i s deklaracijom i bez nje svakako čeka promena Ustava, koji se mora prilagoditi evropskim standardima, rekao je Matejin Tanjugu.

On je kazao da je video nacrt deklaracije i da je, po njegovom mišljenju, ta deklaracija mnogo blaža u odnosu na onu koja je usvojena u aprilu ove godine, a koja je izazvala žestoke reakcije, pa su političke strasti toliko uzavrele da je bio održan i miting ispred zgrade pokrajinskog parlamenta.

"Ono što brine jeste politički kontekst cele priče, pošto deklaracija svakako ne traži ništa posebno u odnosu na ono što bi trebalo da se dogodi u datom trenutku, a to je promena Ustava. Međutim, lider LSV sad koristi strah DS od gubitka vlasti i nametanjem deklaracije želi da definitivno preuzme mesto čelnika navodne borbe za prava Vojvodine", smatra Matejin.

On kaže da se borba za mesto, kako je rekao, "takozvanog lidera borbe za prava Vojvodine" videla još od pre nekoliko nedelja kad je LSV optužila DS da joj preuzima program.

"Sad je DS pod pritiskom i u situaciji da prihvata sve što LSV predloži jer se u DS-u plaše gubitka vlasti i to je osnovni i jedini razlog zbog koga je u ovom trenutku pokrenuto pitanje deklaracije", zaključio je Matejin.

Predlog deklaracije o potrebi pokretanja postupka izmene ili donošenja novog Ustava Srbije naći će se na dnevnom redu sednice Skupštine AP Vojvodine, zakazane za 23. septembar zahvaljujući poslanicima Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demorkatske stranke..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: