"Podrška na putu ka EU i NATO"

Rumunija snažno podržava svoje susede na putu ka EU i NATO i nastaviće da to čini kroz regionalnu saradnju sa ciljem izgradnje prosperitetne Jugoistočne Evrope.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.09.2014.

23:23

Default images

U autorskom tekstu koji će portal "Evropski Zapadni Balkan" objaviti u ponedeljak, rumunski šef diplomatije Titus Korlacean izražava uverenje da je proces proširenja EU od uzajamne koristi.

"S jedne strane, donosi dodatnu vrednost Evropskoj uniji, kroz pristupanje dobro pripremljenih članica koje su sposobne da doprinesu prosperitetu i bezbednosti našeg kontinenta, a sa druge, omogućuje građanima u regionu da dele zajedničke evropske vrednosti i prednosti, da pristupaju slobodnom tržištu i budu bolje zaštićeni kroz zajednički bezbednosni sistem", objašnjava Korlacean.

On je napomenuo da je Rumunija odavno i snažni podržavalac politike "otvorenih vrata" NATO i nastaviće, kako je istakao, da ohrabruje zemlje koje žele da se pridruže Alijansi da unaprede domaće reforme i koriste sva partnerska sredstva koja NATO pruža kako bi postepeno zadovoljile potrebne standarde.

"Evropsko i evroatlantsko proširenje je osnovni instrument za unapređenje demokratskog razvoja regiona, kao i za mir i stabilnost našeg susedstva u trenutno vrlo opasnom kontekstu", konstatovao je.

U tom kontekstu, Korlacean je ukazao da je regionalna saradnja korisna i konstruktivna na putu ka članstvu u EU i NATO, kroz usklađivanje unutrašnjeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, jačanje vladavine prava u zemljama kandidatima za članstvo i izgradnju efikasnih administracija.

S obzirom na geografski položaj koji ima, Rumunija nastoji da nadogradi iskustvo dvodecenijske regionalne saradnje sa zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope kroz Centralnoevropsku inicijativu, Pakt za stabilnost i Savet za regionalnu saradnju, Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSJE) i druge formate, istakao je on.

Još jedan oblik regionalne saradnje, kako je podsetio, između država članica EU i država kandidata za članstvo u evropskom klubu jeste Evropska strategija za Dunavski region, u kojoj punopravno učestvuju i države članice i zemlje koje nisu članice EU.

Kao predsedavajuća PSJE od juna 2013. do juna 2014, Rumunija je nastavila da sinhronizuje agendu regionalne saradnje sa naporima koje čine zemlje u regionu kako bi ispunile pristupne kriterijume EU i NATO.

"Naše inicijative su imale za cilj da dopune i podrže takve napore, zbog čega smo odlučili da našu agendu kao predsedavajuće fokusiramo na utiranje puta za pristupne pregovore tih zemalja te smo, u tom kontekstu, organizovali brojne događaje", naveo je rumunski šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, cilj da se potencijal PSJE kao zajedničke platforme za zemlje Jugoistočne Evrope maksimalno iskoristi na njihovom putu ka EU i NATO i da se PSJE pretvori u glavni regionalni politički forum, dobio je zamajac tokom proteklih godina.

"Saradnja između zemalja Zapadnog Balkana odnosno Jugoistočne Evrope mora da ostane kamen temeljac za izgradnju poverenja i pomirenja u regionu koji se već vekovima suočava sa mnogobrojnim izazovima", poručio je Korlacean.

Istovremeno, dodao je, regionalna saradnja mora da se nastavi kako bismo se bolje suočili sa trenutnim zajedničkim izazovima, kao što su organizovani kriminal i korupcija, ali i iskoristile regionalne mogućnosti poput prekogranične saradnje, promovisanja širih ekonomskih projekata i druge.

"Suočavanje sa izazovima promena, kao i međuzavisnosti kroz regionalnu saradnju i dalje je ključni prioritet rumunske spoljne politike, a to će biti i u narednim godinama, kako bi se promovisala ujedinjena i prosperitetna Jugoistočna Evropa", zaključio je ministar spoljnih poslova Rumunije u svom autorskom tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: