Priznao napade na SAD ambasade

Egipćanin Adel Abdul Beri (54) priznao je danas krivicu za bombaške napade 1998. godine na američku ambasadu u Keniji i Tanzaniji,u kojima su ubijene 224 osobe.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.09.2014.

22:17

Default images

Brišući suze iz očiju i uz drmanje glavom, Beri je priznao krivicu u njujorškom sudu po tri tačke optužnice, koje uključuju pretnje ubistvom, povređivanje i uništavanje imovine eksplozivom kao i zaveru da se ubiju američki državljani u inostranstvu, prenela je agencija Rojters.

Sudija nije odmah prihvatio sporazum o priznanju krivice, jer se Beri, kako je istakao, tereti za stotine optužbi koje bi ga, ako bi se održalo suđenje, stavile u zatvor doživotno.

Prema sporazumu o priznanju krivice, Beriju preti maksimalna kazna od 25 godina zatvora.

Sudija je rekao da, kada se u obzir uzme činjenica da je Beri više od 10 godina proveo u zatvoru u Velikoj Britaniji dok je čekao izručenje SAD, onda bi njegova zatvorska kazna bila znatno umanjena, pošto u kaznu ulazi vreme provedeno u zatvoru.

Sudija je dao nedelju dana američkoj vladi i Berijevim advokatima da mu dostave argumente zbog čega on treba da prihvati sporazum o priznanju krivice.

Ako bi sudija odbacio sporazum, Beri će morati na suđenje.

Beri ni po jednoj tački optužnice se ne tereti za direktno angažovanje koje je dovelo do ubistva, već je optužen da je služio kao posrednik između visokih članova Al Kaide.

Berija je Velika Britanija izručila 2012. godine Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: