Rusija:EU da izmeni sporazum sa UKR

Rusija je zatražila od Evropske unije da izmeni sporazum o pridruživanju Ukrajine Uniji.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

21:03

Default images

Tako bi se u Rusiji smanjila zabrinutost da će se primeniti deo dogovora koji se odnosi na slobodnu trgovinu, saznaje Frans pres.

U pismu s datumom od ponedeljka, upućenom evropskom komesaru za trgovinu Karelu de Guhtu, ruski ministar ekonomije Aleksej Uliukajev traži da bude "sve jasno pripremljeno" za trilateralne razgovore (EU-Rusija-Ukrajina) o trgovinskim odnosima EU i Ukrajine.

U pismu se traži "pripremanje izmena i dopuna Sporazuma o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji".

Neimenovani evropski zvaničnik potvrdio je postojanje tog pisma i dodao da Evropska komisija priprema odgovor.

"Izmene i dopune (sporazuma) treba da budu pravno obavezujuće kako bi se smanjila zabrinutost ruske strane", navodi se u pismu Uliukajeva.

Sporazum o pridruživanju Evropske unije i Ukrajine istovremeno je u utorak ratifikovan u ukrajinskom i u Evropskom parlamentu, dok je primena dela sporazuma o slobodnoj trgovini pomerena za kraj 2015. godine.

"Odložićemo dogovor o slobodnoj trgovini za 31. decembar sledeće godine", rekao je prošle nedelje De Guht.

Rusija smatra da Ukrajina ne može da ima slobodnu trgovinu istovremeno s Rusijom i EU.

"Tekst je sada završen i ratifikovan. Jedini način da se izmeni jesu ponovni pregovori EU i Ukrajine. Mislimo da treba da odgovorimo na zabrinutost Rusije u okviru postojećeg sporazuma", rekao je neimenovani evropski zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: