Džihadista sa KiM se brani ćutanjem

Kosovski Albanac optužen za učešće u terorističkoj organizaciji Islamska država branio se ćutanjem na Višem zemaljskom sudu u Frakfurtu.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.09.2014.

19:50

Default images

Krešniku Beriši je bila ponuđena blaža kazna ukoliko prizna da je učestvovao u terorističkim akcijama, ali je on to odbio.

''Ja jednostavno, ne želim ništa da kažem'', saopštio je 20-godišnji mladić u prvom sudskom procesu u Nemačkoj protiv jednog osumnjičenog člana ID.

Suđenje Beriši počelo je pre nekoliko dana pred Višim zemaljskim sudom u Frankfurtu.

Za tog mladića, bledog i debelog, kako ga mediji opisuju, kaže se da stoji pod optužbom Državnog tužilaštvo da je lane između jula i decembra učestvovao u oružanim borbama IS.

O njemu štampa piše da najpre ništa nije ukazivalo na to da bi sin kosovskih useljenika mogao biti religiozno radikalan i da je reč o mladiću sa završenom školom, koji je, kao tinejdžer, igrao fudbal u jednom jevrejskom fudbalskom savezu.

Beriša je bio dobar odbrambeni igrač u fudbalu i tek na zanatu je, kaže se, upao u jednu grupu islamista, koji su nosili kaftane i molitvene kape, nisu razgovarali sa nastavnicama i napuštali su razred, kada se povela reč o seksu.

Oni su posećivali Abubakr-džamiju u delu Frankfurta koji se zove Hauzen i na kraju su u julu 2013. godine sedmorica od njih autobusom otišli u Istanbul, a zatim odatle za Siriju, piše štampa.

U jednom telefonskom razgovoru sa svojom sestrom, optuženi Beriša je kako se kaže, rekao da ne namerava više da živi u Nemačkoj i da su u Siriji visoke šanse da se formira jedna islamska država. On je, kako mediji prenose, takođe, govorio da je džihad indivudualna obaveza svakog muslimana.

Njegova sestra mu je na to govorila da će se sa 25 godina života kajati i da je sada ''mlad, glup i naivan''.

Berišu su, prema optužnici, teroristi u sirijskom gradu Alepu obučavali za rukovanje ''kalašnjikovim'' i pošto je položio zakletvu, učestvovao je u borbama i brinuo o povređenim. Za to je on, prema saznanjima, dobijao 50 evra mesečno, hranu, odeću i naoružanje.

U komunikaciji sa svojom sestrom, govorio je da želi da umre kao mučenik u svetom ratu, ali mu je u jednom momentu, izgleda, svega bilo ''preko glave'' pa je u decembru lane došao u Tursku, a odatle sa svojom sestrom Aferditom i rođakom Labinotom B eriša, nazad u Nemačku, piše štampa.

Dan posle toga, uhapšen je u Frankfurtu.

''Bolje u Nemačkoj u zatvoru, nego u Siriji u ratu'', prenose mediji izjavu jednog rođaka mladog kosovskog Albanca.

Kada je reč o radikalizovanim kosovskim Albancima u Nemačkoj, štampa je pisala i da je Arid Uka, osuđen na doživotnu robiju, pošto je pre nekoliko godina na aerdromu u Frankfurtu ubio dvojicu američkih vojnika, simpatisao salafističku scenu.

Za Uku je utvrđena i posebna težina krivice znači da on, praktično, neće moći da posle 15. godina robije zatraži slobodu.

Sud je smatrao dokazanim da je ovaj mladi kosovski Albanac ubio dvojicu američkih vojnika, još dvojicu ranio i kada je na petog pokušao da puca, zakazalo mu je oružje.

Tokom sudskog procesa Uka, koji je na početku priznao zločin, distancirao se od tog dela i rekao da je muslimanima dozvoljeno da se brane, ukoliko bi bili lično napadnuti.

''Ono što sam ja uradio, naravno, nije dozvoljeno'', rekao je Uka tokom suđenja na pitanje da li je u njegovoj religiji dozvoljeno ubiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: