Počeli novi pregovori u Minsku

Novi mirovni pregovori predstavnika Kijeva i proruskih separatista o rešavanju krize u Ukrajini, počeli su danas u Minsku.

Izvor: Beta

Petak, 19.09.2014.

18:50

Default images

Jedan od lidera pobunjenika Andrej Purgin rekao je da će prioritet na tom sastanku biti "specijalni status" koji je Kijev obećao regionima na istoku Ukrajine pod kontrolom separatista

Predstavnik Kijeva, bivši ukrajinski predsedik Leonid Kučma rekao je da se pregovori neće voditi "ni u kakvom slučaju na štetu nezavisnosti Ukrajine niti njenog teritorijalnog integriteta".

Ukrajinski parlament usvojio je 16. septembra predlog zakona kojim se predviđaju veća autonomija i izbori za separatističke oblasti na istoku zemlje.

Poslanici su usvojili i nacrt zakona kojim se garantuje uslovna amnestija borcima koji učestvuju u sukobima na istoku zemlje.

Ti zakoni su deo sporazuma potpisanog 5. septembra u Minsku između Kijeva i proruskih pobunjenika, čime je okončan petomesečni sukob u kojem je poginulo 2.900 ljudi, a pola miliona stanovnika je raseljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: