Olakšanje i upozorenja zbog odluke

Odluka škotskih glasača da se ne otcepe od Velike Britanije izazvala je danas olakšanje i salvu čestitki iz sedišta EU i NATO.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.09.2014.

16:53

Default images

Britanski mediji, pak upozoravaju da sledi novo poglavlje u odnosima u tri veka dugoj uniji, a analitičari - da ishod referenduma neće obeshrabriti nacionaliste u Kataloniji.

Građani Škotske glasali su juče protiv otcepljenja od Velike Britanije, a na osnovu danas objavljenih zvaničnih rezultata glasanja, odnos snaga bio je 55,3 prema 44,7 u korist pobornika ostanka u uniji.

"Pozdravljam odluku škotskog naroda da sačuva jedinstvo Velike Britanije", poručio je odlazeći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo u saopštenju za medije i dodao da je to "dobro za ujedinjenu, slobodnu i otvorenu Evropu za koju se Komisija zalaže".

U očiglednoj aluziji na najave britanskog premijera Dejvida Kamerona da bi Britanija mogla da napusti EU, Barozo je posebno pohvalio posvećenost škotskih vlasti i naroda evropskom projektu.

Čestitke su stigle i od Barozovog naslednika, Žan-Klod Junkera, kao i od predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, koji je izrazio "olakšanje".

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej je u svom saopštenju pozdravio Kameronovu izjavu da će Britanija ostati celovita i izrazio očekivanje da će ona ostati važna članica EU, na dobrobit svih njenih građana.

Evropski komesar za trgovinu, Belgijanac Karel De Guht je rekao da bi drugačiji ishod referenduma predstavljao "kataklizmu" za EU.

"Da se Škotska opredelila za nezavisnost, to bi izazvalo političku lavinu reda veličine raspada Sovjetskog Saveza", rekao je De Guht belgijskom radiju VRT, ukazavši da bi EU, ukoliko bi se rukovodila principom samoopredeljenja, postala nemoguća za upravljanje.

U Briselu je uoči referenduma vladala zebnja da bi škotska nezavisnost mogla da pokrene lančanu reakciju u Španiji, Italiji, Francuskoj i drugim regionima koji teže samostalnosti.

Svoje zadovoljstvo zbog ishoda referenduma izrazio je i Anders Fog Rasmusen, generalni sekretar NATO.

"Ujedinjeno kraljevstvo je među osnivačima NATO i ubeđen sam da će nastaviti da igra vodeću ulogu kako bi naš savez ojačao", rekao je on.

U NATO je ranije bila izrečena bojazan da bi otcepljenje Škotske znatno oslabilo britansku vojsku, a samim tim i kapacitete NATO.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer istakao je da izborni rezultat jasno govori da ljudi žele jaku Škotsku u jakoj Velikoj Britaniji.

"Verujem da je to dobra odluka za Škotsku, Veliku Britaniju, kao, takođe, i za Evropu", rekao je Štajnmajer i izrazio poštovanje za uzornu demokratsku kulturu Velike Britanije. Istovremeno, britanski mediji danas ocenjuju da je opredeljenje Škota da ostanu u sastavu Britanije donelo olakšanje mnogim stanovnicima ostrva, ali upozoravaju da je referendum o nezavisnosti otvorio novo poglavlje u odnosima u tri veka dugoj uniji.

Mediji ocenjuju da je visoka izlaznost penzionera - jedine starosne grupe koja je većinom glasala za ostanak u Britaniji, obezbedila zemlji da opstane.

List "Ekonomist" ocenjuje da je britanska država "preživela, ali da se nalazi na aparatima za veštačko disanje", dok londonski "Telegraf" u naslovu konstatuje: "Britanija je bezbedna pošto je Škotska odbacila nezavisnost".

Da je referendum u Škotskoj uvod u ustavne promene Velike Britanije, a da njegov ishod neće obeshrabriti nacionaliste u Kataloniji da istraju u zahtevu za nezavisnost od Španije, ocenili su danas strani i domaći spoljnopolitički analitičari.

"I pored toga što je glasala protiv nezavisnosti, Škotska je poslala snažnu poruku Engleskoj da je svoja zemlja i jednak partner u uniji zasnovanoj na dobrovoljnoj osnovi", ocenjuje britanski analitičar Džejms Ker-Lindzi u izjavi Tanjugu.

"To je značajno stoga što nekolicina u Engleskoj zaista nikada nije smatrala i ozbiljno uzimala ideju da je Škotska jednak partner koji je učestvovao u osnivanju Ujedinjenog Kraljevstva", objašnjava on i navodi da je Škotska očima Engleza viđena kao "deo neke periferije", ali ističe da je sada takva slika promenjena.

Istraživač beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu Srđan Korać kaže da je ishod referenduma donekle bio očekivan, a da je rezultat jače argumentacije u prilog ostanka, koja je "u trenutku produžene recesije mnogo utemeljenija ekonomskim pokazateljima".

Analitičari su skrenuli pažnju na Kataloniju, koja planira 9. novembra da održi referendum o nezavisnosti, bez odobrenja španske vlade, i ukazali da će biti interesantno videti kako će ishod škotskog referenduma uticati na katalonsko pitanje, uz ocenu da ovakav ishod neće obeshrabiti španske nacionaliste u zahtevima za nezavisnost.

U tom kontekstu, španski premijer Marijano Rahoj izjavio je danas da je Španija "veoma srećna", jer su se građani Škotske izjasnili da ne žele da se otcepe od Velike Britanije.

S druge strane, aktivisti koji se bore za otcepljenje Katalonije od Španije, naveli su da glasanje u Škotskoj ima mali uticaj na njihovu odluku da se izbore za nezavisnost Katalonije te da je kampanja za otcepljenje Katalonije sada samo ojačala.

U tom duhu, lider Katalonije Artur Mas izjavio je danas da je njegova namera da održi referendum o nezavisnosti od Španije još čvršća posle negativnog izjašnjavanja građana Škotske o odvajanju od Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: