Katalonci: Nema veze, važan princip

Odjeci škotskog referenduma su posle Ostrva najglasniji u Španiji, gde predstavnici Katalonaca tvrde da "nije važan rezultat, već mogućnost izbora".

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

10:07

Default images

"U Škotskoj se desilo baš ono što smo očekivali. Bez obzira na to da li su glasali sa 'da' ili sa 'ne', to je u redu. Ono zbog čega mi njima zaista zavidimo jeste sama mogućnost da se izjasne. To je ono za šta se mi borimo", rekao je za "Gardijan" Rikard Đene iz organizacije Katalonska nacionalna skupština.

Pristalice pokreta za nezavisnost Katalonije, koje se nadaju novembarskom referendumu, kažu da je važna pobeda demokratije.

"U Škotskoj je kampanja za da izgubila, ali je demokratija trijumfovala. Španija ima mnogo toga da nauči", kažu oni komentarišući rezultate referenduma.

Katalonci bi danas trebalo da izglasaju raspisivanje neobavezujućeg referenduma za 9. novembar, ali iz Madrida stižu jasni signali da će bilo kakav pokušaj izjašnjavanja o nezavisnosti biti blokiran, najavljujući da će španske vlasti bilo kakav dokument koji stigne iz Barselone poslati na Ustavni sud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: