SAD ujedinjena protiv džihadista

Obučavanje i naoružavanje pripadnika umerene struje sirijskih pobunjenika pomoći će u borbi protiv ekstremista IS na teritoriji Sirije, izjavio je Barak Obama.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.09.2014.

08:22

Default images

Američki Kongres, a potom i Senat odobrili su njegov predlog za naoružavanje umerene sirijske opozicije. Nakon glasanja u Senatu, američki predsednik Barak Obama izjaio je da ta odluka, doneta glasovima demokrata i republikanaca, pokazuje svetu da su Amerikanci ujedinjeni u borbi protiv Islamske države.

Taj plan usvojen je u Senatu sa 78 glasa "za" i 22 "protiv", prenose agencije. Predstavnički dom Kongresa je isti plan usvojio u sredu sa 273 glasa, uz 156 protiv.

Da bi taj predlog stupio na snagu, potrebno još samo da ga potpiše predsednik SAD.

Obama je rekao da će se vazdušni napadi na Islamsku drzavu nastaviti, ali da američke trupe neće imati borbenu ulogu na terenu u Iraku i Siriji.

On je odao priznanje članovima Kongresa na pokazanoj brzini i ozbiljnosti.

Predsednik SAD je dodao da se više od 40 država pridružilo koaliciji protiv Islamske države, i precizirao da će se Francuska pridružiti Amerikancima u vazdušnim udarima na ekstreremiste u Iraku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: