Salmond: Nema povratka na staro

Škotski premijer Aleks Salmond rekao je posle škotskog "ne" na referendumu da "prihvata odluku naroda da u ovom trenutku Škotska ne postane nezavisna država".

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

07:24

Default images

Ipak, on je istakao da više neće biti povratka na staro.

"Naš referendum je bio proces do kog smo došli sporazumom i pristankom svih strana. Pozivam celu Škotsku da prihvati demokratsku volju naroda. Proces u kom smo došli do odluke kao nacija služi na čast celoj Škotskoj. Izlaznost od 86 odsto je jedna od najvećih u demokratskom svetu", rekao je on.

Salmond je rekao da kada je ulazio u politiku mislio da nikada ovoliki broj ljudi neće glasati za nezavisnost.

"Ovo je kampanja koja je inspirisala ljude, svi smo bili deo toga. Kampanja je dotakla delove društva do kojih politika nikada nije doprla. Neće biti povratka na ono što je bilo pre ovoga. Vestminster je osetio strah, jer su osetili masovan pokret protiv sebe", rekao je Salmond.

On je završio kratak govor pred pristalacima koje su ga ispratile ovacijama rečima "napred nastavljamo kao jedna nacija".

Na drugoj strani, lider kampanje "Bolje nam je zajedno" Alister Darling rekao je da je ovo "značajan rezultat za Škotsku, ali i za Ujedinjeno Kraljevstvo u celini".

"Hvala svima koji su radili na tome da obezbedimo pobedu. Uhvatili smo se u koštac sa ovim i pobedili smo. Tihi su rekli svoje", rekao je Darling.

On je rekao da se mora prepoznati i činjenica da je debata stvorila duboke pobede u zemlji.

"Ovo je bila kampanja koja je donela mnogo energije, ali i podela. Na te podele se mora odgovoriti i svi moraju da odigraju svoju ulogu u ujedinjavanju cele zemlje", rekao je Darling.

Slično kao i svoj rival, on je kratak govor završio rečima "Hajde, idemo dalje zajedno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: