BiH: Dvoje optuženih za genocid

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za genocid u Srebrenici protiv dvojice bivših pripadnika ratnog sastava policije Srba u BiH.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.09.2014.

11:21

Default images

Tereti ih za učestvovanje u likvidacijama Bošnjaka zarobljenih posle pada Srebrenice, u julu 1995. godine.

Iz Tužilaštva je potvrđeno da je optužnica podignuta protiv Miodraga Josipovića (55) iz Bratunca i Branimira Tešića (59), takodje rodjenog u Bratuncu, a nastanjenog u Srbiji.

Kako se navodi, Josipović je bio načelnik policijske stanice u Bratuncu, a Tešić njegov zamenik, a osumnjičeni su da su od 12. do 19. jula 1995. godine svesno pomagali u sprovodjenju genocida odnosno progonu civilnog stanovništva.

Kako navodi Tužilaštvo BiH, tada su naložili angažovanje policajaca iz Bratunca u odvajanju bošnjačkih muškaraca od njihovih porodica i zarobili više od hiljadu njih.

U optužnici piše i da su bratunački policajci u noći 13. jula 1995. godine ubili najmanje 150 zarobljenih, uključujući jednog s mentalnim teškoćama. Još pet zarobljenika ubijeno je narednog dana, a tela svih ubijenih sahranjena su u masovnoj grobnici Glogova u kojoj su pronadjena posle rata.

Ostali zarobljenici naknadno su pod policijskom pratnjom odvedeni iz Bratunca i likvidirani na drugim lokacijama. Optuženi se terete da su pomogli i podržavali istrebljenje Bošnjaka enklave Srebrenica kao nacionalne, verske i etničke grupe, čime su počinili krivično delo genocid.

Tužilac je sudu predložio ispitivanje 55 svedoka optužbe i izvodjenje opsežnog dokaznog materijala, objavili su lokalni mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: