"HRV bez visokih standarda za Srbe"

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta istakao je da nije tačno da Hrvatska ima visoke standarde u zaštiti nacionalnih manjina.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.09.2014.

16:50

Default images

On je reagovao na izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića i naveo da visoki standardi ne postoje što se tiče srpske nacionalne zajednice.

Linta smatra da su Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda, jer su diskriminisani u delu zakonodavstva i u postupanju nadležnih državnih organa.

“Hrvatska ne poštuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, nije vratila oduzeta stanarska prava i poljoprivredno zemljište, nije omogućila naknadu štete za srušenu imovinu niti završila obnovu porušenih kuća“, navodi se u saopštenju Koalicije.

“Takođe, odredila je visoke cene otkupa za stanove koje su srpski povratnici dobili kroz tzv. program stambenog zbrinjavanja, nije isplatila zaostale penzije i deviznu štednju, nastavlja sa stalnim hapšenjima u funkciji zastrašivanja prognanih Srba, nije ekshumirala posmrtne ostatke Srba sa poznatih grobnih mesta“, dodaje predsednik Koalicije.

“Zbog svega toga netačna je izjava Milanovića o pravima Srba u Hrvatskoj kao i najava da će od srpskih vlasti tražiti da se ponašaju onako kako se Hrvatska ponaša u zaštiti srpske nacionalne zajednice“, podvukao je Linta.

On je istakao da Srbija u zakonodavstvu i u praksi poštuje prava nacionalnih manjina i da bi Hrvatska trebalo da se na isti način ponaša prema Srbima u toj zemlji.

Linta je istakao žaljenje što je Evropska unija primila Hrvatsku u članstvo, iako ona, po njegovim ocenama, ni približno nije ispunila uslove iz poglavlja 23 u kojem se govori o pravosuđu i ljudskim pravima.

“U Hrvatskoj se konstantno krše ljudska prava Srba, a hrvatsko pravosuđe je pristrasno i etnički motivisano u cilju cementiranja etničkog čišćenja Srba“, zaključuje se u saopštenju Koalicije udruženja izbeglica.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u Saboru pre dva dana, povodom donacije udžbenika Bunjevcima predsednika Srbije, da će od vlasti u Srbiji zatražiti da osigura udžbenike za hrvatsku nacionalnu manjinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: