Istopolno venčanje u Splitu

Posle Zagreba i Dubrovnika, gej venčanje održano je i u Splitu gde će uskoro doći do još jednog ozvaničenja istopolne zajednice.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

13:59

Default images

Dvojica muškaraca su u četvrtak, u društvu porodica i bliskih prijatelja, rekli "da" jedan drugome, potvrdili su portalu iz splitske Matične kancelarije.

"Uskoro ćemo imati još jedno venčanje, a imamo i jednu najavu", kažu u službi nadležnoj za sklapanje bračnih zajednica i dodaju da je sve prošlo u redu i bilo "baš lepo".

Inače, prvo gej venčanje u Hrvatskoj održano je 5. septembra u Zagrebu, a prisustvovao mu je i ministar uprave Arsen Bauk koji je paru poklonio kravate.

Nakon toga, u prestonici su održana još tri venčanja, kao i jedno u Dubrovniku.

Već tada je bilo najavljeno da će se prvo venčanje uskoro održati i u Splitu, u kojem se često beleže napadi na LGBT osobe i u kojem su se desile ružne scene prilikom održavanja prvog Prajda, pre tri godine.

Sabor Hrvatske doneo je polovinom avgusta Zakon o životnom partnerstvu koji homoseksualnim parovima omogućava sklapanje braka i osigurava većinu prava koje uživaju i heteroseksualne zajednice, osim usvajanja dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: