"Cerar neće imati 100 dana mira"

Slovenački mediji ističu da će novi premijer Miro Cerar teško uspeti da ispuni obećanja iz predizborne kampanje.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

13:24

Default images

“Dnevnik“ takav stav obrazlaže time što koalicija koja je formirana oko Stranke Mira Cerara nije “optimalna“.

"Ne ispuni li obećanja biračima da će zemlju izvesti iz krize i da će ljudi živeti bolje, razočaranje javnosti Cerarom kao političarem bi moglo da bude veliko, ali bi to bilo razočaranje u mogućnost da uopšte može da dođe do neke nove drugačije politike", navodi Dnevnik.

Cerar je pred julske izbore obećanjima o izlasku iz krize, etičnoj politici i pravnoj državi osvojio 35 odsto glasova a za njegovu vldu je sinoć glasalo 54 od ukupno 90 poslanika.

Uprkos tome, ljubljansko Delo navodi da neće moći da računa na "100 dana mira".

Kako navodi vodeći slovenački dnevnik, svaka nova vlada priča o tome kako će nam kroz dve tri godine biti bolje, ali im podrška javnosti ubrzo po dolasku naglo pada, i dodaje da je pitanje hoće li Ceraru uspeti da preokrene taj trend.

Dobro je da je Slovenija posle četiri meseca dobila vladu, ali pred Cerarom su teške odluke o nastavku privatizacije državnih preduzeća, rebalansu sve praznijeg budžeta a čeka ga i izveštaj Evropskoj komisiji o ispunjavanju preporuka o fiskalnooj stabilizaciji koje su stigle proletos iz Brisela.

Iako Cerarova stranka u vladi vodi četiri ključna ministarstva među kojima i ministarstvo finansija koje će morati da vodi restriktivnu politiku upravo bi to moglo da dovede do razdora u vladi pošto niko ne može sa sigurnoćću tvrditi do kada će narod pristati da trpi politiku "stezanja kajiša".

Takođe bi moglo da se desi da se ministar poljoprivrede Dejan Židan, lider Socijaldemokrata (SD) i ministar spoljnih poslova Karl Erjavec, predsednik stranke penzionera (DESUS), u vladi ponašaju kao Cerarovi konkurenti i protivnici a ne kao partneri zbog specifičnosti njihovovg biračkog tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: