Drugovi u slovenačkom parlamentu

U novom slovenačkom parlamentu ponovno se nakon 25 godina mogu čuti izrazi "drug" i "drugarica", kojima se međusobno oslovljavaju zastupnici Udružene levice.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.09.2014.

09:54

Default images

Udružena levica je stranačke grupacija koja se zalaže za stvaranje "socijalizma 21. veka" i koja je nastala na talasu protesta koji su pre dve godine potresali zemlju i srušili vladu tadašnjeg premijera Janeza Janše.

Stranka je na evropskim izborima u maju osvojila 5,9 odsto glasova, ali nije uspela da dobije zastupnika u Evropskom parlamentu, dok je na julskim prevremenim parlamentarnim izborima s istim postotkom glasova dobila dve zastupnice i dva zastupnika, što je bilo prilično iznenađenje.

Tokom jučerašnje rasprave o imenovanju nove vlade premijera Mire Cerara, predstavnici Udružene levice u parlamentu su univerzitetskog profesora prava nazivali "kolegom", dok su se međusobno oslovljavali "drug" i "drugarica" ili "gospođa drugarica" i "gospodin drug".

Obnovi komunističke ikonografije i izraza, prenosi Hina, najoštrije se protivi najjača opoziciona Slovenačka demokratska stranka koja bivšoj premijerki Alenki Bratušek zamera da je stvorila društvenu atmosferu za takve pojave.

Janšina stranka je obavestila predsednika nove Evropske komisije Žan-Klod Junkera da se Bratušek fotografisala s crvenim zvezdama petokrakama, simbolom jugoslavenskog komunizma i da je jednom prigodom pevala pesmu "Bandiera rosa" što je, prema oceni konzervativnih stranaka, diskvalifikuje za visoki položaj u Komisiji.

Slovenački parlament potvrdio je sinoć na vanrednom zasedanju novu koalicionu vladu premijera Cerara, čija je stranka pobedila na julskim izborima i nakon toga ušla u koaliciju sa Demokratskom strankom penzionera i Socijalnim demokratima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: