Neuspesi Nacionalnog saveta Mađara

Dosadašnji predsednik Nacionalnog saveta MađaraTamaš Korhec neće se ponovo kandidovati za tu funkciju zbog toga što Savet nije uspeo da reši neka važna pitanja.

Izvor: Beta

Petak, 19.09.2014.

14:30

Default images

Portal Vojvodina danas (www.vajma.info) prenosi da će Korhec karijeru nastaviti kao profesor. On je rekao da je tako odlučio jer, između ostalog, odluku Ustavnog suda Srbije iz 2012. godine o neustavnosti više odredaba Zakona o nacionalnim savetima, doživljava kao veliki gubitak.

Kao jedan od neuspeha Nacionalnog saveta Mađara, Korhec je naveo i nemogućnost organizovanja funkcionalne nastave srpskog jezika u mađarskim sredinama.

Kako je objasnio, glavni razlog nedovoljnog poznavanja srpskog jezika u mađaraskoj zajednici je loš program nastave sprskog jezika u školama.

"Konstatovano je da Mađari koji žive u kompaktnim sredinama ne mogu da nauče srpski čak ni na nivou na kojem savladaju na primer, nemački jezik, što je velika smetnja ne samo za integraciju u društvo, već i za opstanak na rodnom tlu", naveo je Korhec.

Korhec je dodao da su u Nacionalnom savetu Mađara razrađeni alternativni programi koji su predati nadležnom ministarstvu, ali su naišli na otpor i opstrukciju.

"Iz ovih razloga, Nacionalni savet Mađara sam organizuje kurseve srpskog jezika za mađarske studente koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku, ali to ne može da zameni 12 godina školovanja", kazao je Korhec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: