AKS: Ministarstvo iznosi neistine

Advokatska komora Srbije oštro je reagovala na tvrdnje Ministarstva pravde da srpski advokati nisu spremni za pregovore i poručila da je ono dovelo do protesta.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

10:25

Default images

Kako se navodi u saopštenju Advokatske komore Srbije Ministarstvo pravde je neistinito iznelo činjenice u jučerašnjem saopštenju u kojem se ukazuje da advokati ne izražavaju želju za obustavom šrajka i pronalaženjem rešenja, već nastavljaju sa politizacijom advokatske profesije.

I na sastanku u Ministarstvu pravde, održanom 17.9.2014. povodom pitanja u vezi sa Zakonom o javnom beležništvu, i na sastanku Radne grupe za pitanje poreske politike prema advokatima za 2014., održanom 15.9.2014, ministarstva pravde i finansija poslali su predstavnike bez jasnih ovlašćenja za pregovore i sa jedinom namerom da se prikaže kako se nešto radi, navodi se u saopštenju Komore.

Prema rečima advokata predstavnici ministarstava razgovarali su sa ultimativnim zahtevom da se odmah prekine obustava rada kako bi počeli pregovori, da bi, kako ističu advokati, posle toga u saopštenjima ministarstva potpuno neistinito navodila kako advokatura nije spremna za pregovore.

"Odluka Skupštine AKS od 13.9.2014., koja je dostavljena svim državnim organima i javno objavljena, potpuno jasno i precizno je odredila zahteve advokature. Ni Ministarstvo pravde ni Ministarstvo finansija se ni jednom rečju nisu odredili prema toj odluci, a ta odluka je polazna osnova za pregovore", navodi se u saopštenju.

Kako ističu srpski advokati neprimereno je da Ministarstvo pravde stalno u saopštenjima spominje politiziranje situacije od strane advokature.

"Svakom građaninu je jasno da Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija nastupaju sa pozicija politike i državne moći, a da advokatura nastupa potpuno apolitično s ciljem zaštite prava građana, nezavisnosti profesije i poštovanja Ustava Srbije", poručuju advokati.

Advokatska komora Srbije upitala je i gde su u pregovorima ministri pravde i finansija "koji su jedini ovlašćeni da se o zahtevima advokature izjasne".

"Očigledno je da Ministarstvo pravde sva svoja saopštenja daje s ciljem očuvanja svojih pozicija, prebacujući odgovornost na druge, iako se zna da je za celo ovo stanje u vezi sa protestom advokata najodgovornije Ministarstvo pravde. Dosta je više korišćenja medija u svrhe zaštite ličnih interesa pojedinaca i grupa u ministarstvima", zaključuje se u saopštenju AKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: