"Srbi znaju kakav je pristup SAD"

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin ocenio je da su izjave američkog ambasadora Majkla Kirbija o poseti predsednika Rusije Beogradu "nove i neočekivane".

Izvor: Beta

Petak, 19.09.2014.

23:58

Default images

"Kirbi je postavio pitanje - zašto da na praznik oslobođenja Beograda dođe predsednik Rusije, a ne druge bivše sovjetske republike? Tvrdio je da je Beograd oslobodila neka 'Treća ukrajinska armija, aludirajući na to da se ona sastojala od Ukrajinaca. Nije jasno odakle mu ta informacija", rekao je Čepurin za list "Politika" od subote.

On je dodao da je ambasador SAD pokazao "neverovatno neznanje istorije" tvrdeći da je u bivšem Sovjetskom savezu bilo 12 republika, a zapravo ih je bilo petnaest.

Kirbi je u intervjuu za "Večernje novosti" kazao da različito gleda na mogućnost posete premijera Kine i predsednika Rusije Beogradu, jer "Kinezi nisu nikoga napali, a Rusi jesu".

"Šta je imao u vidu? Ambasador to ne precizira. Možda napade na Irak ili Libiju? Možda je imao u vidu užasna bombardovanja Beograda i drugih srpskih gradova", prokomentarisao je ambasador Rusije.

Uz ocenu da se po Kirbijevim nagoveštajima može razumeti da se njegova izjava odnosi na Ukrajinu, Čepurin je kazao da se Rusija "od početka zalagala za mirovno regulisanje svih sporova i zaštitu prava celokupnog stanovništva Ukrajine".

On je rekao da neće komentarisati tvrdnje Kirbija da SAD ne zahtevaju od njih da uvedu sankcije Rusiji, priznaju Kosovo ili uđu u NATO, i ocenio da su Srbi "dobro upoznati sa tim kakav je američki pristup".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: