"Demokratski izbori ili bojkot"

Sulejman Ugljanin zatražio je da se izbori za savete nacionalnih manjina održe po istim principima kao lokalni i republički, a u suprotnom je najavio bojkot.

Izvor: Beta

Petak, 19.09.2014.

13:05

Default images

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin je, na današnjoj sednici Odbora Skupštine Srbije za manjinska i ljudska prava i rodnu ravnopravnost zatražio da izborne liste koje učestvuju na izborima za nacionalne savete imaju ista prava kao i liste koje se kandiduju na lokalnim i republičkim izborima.

"Tražimo da u opštinskim radnim telima i na biračkim mestima manjine kandiduju svoje predstavnike kako bi izbori bili demokratski", kazao je Ugljanin i dodao da neće učestvovati na nedemokratskim izborima.

Predsednik SDA je od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu zatražio da se tehnički omogući da predstavnici manjina imaju uvid u njihov jedinstveni birački spisak kako bi znali da li su upisani i gde treba da glasaju.

Ugljanin je kazao da se na prošlim izborima za nacionalne savete dešavalo da građani dođu na biračka mesta na kojima su inače glasali, a da se ispostavi da je njihovo biračko mesto 45 kilometara daleko.

Prema njegovim rečima, zbog takvih propusta Srbija bi mogla da ima problema tokom evrointegracija, ali i tokom predsedavanja OEBS-om sledeće godine.

"Kako ćemo bilo kome moći da držimo lekcije o demokratiji", rekao je Ugljanin koji je i nosilac jedne liste na izborima za manjinske savete.

Prema njegovim rečima, ukoliko nema vremena da se sve ispravi bolje je odložiti izbore.

Predsednik skupštinskog odbora Meho Omerović predložio je da se zahtevi Ugljanina proslede nadležnom ministarstvu i Republičkoj izbornoj komisiji kako bi odbor dobio odgovore o merama koje nameravaju da preduzmu tim povodom.

Članovi odbora su taj predlog usvojili te je ministarstvu i RIK-u dat rok od pet dana da odgovore na zahteve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: