Pastor: Izbori nisu potrebni

Većina političkih igrača nema odgovor na situaciju u Vojvodini izjavio je Ištvan Pastor, a na političkoj sceni vlada kakofonija, kaže Ištvan Pastor.

Izvor: Beta

Petak, 19.09.2014.

10:11

Default images

Političke partije u Vojvodini u ovom trenutku nisu sposobne da održe konzistentnost izjava u toku samo jednog dana, a kakofoniju na politčkoj sceni je nemoguće pratiti, izjavio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Pastor je, u intervjuu za portal Vojvodina danas (www.vajma.info) objasnio da se to dešava jer "većina političkih igrača nema odgovor na situaciju u Vojvodini".

Pastor je rekao da ne vidi mogućnost za rešavanje, pre svega političke krize u Vojvodini, jer vladajuća stanka u pokrajini (Demokratska stranka) govori o "neviđenim uspesima", a pri tom nema napretka u pogledu ustavnih pitanja, finansiranja, nadležnosti i budžeta za sledeću godinu.

"Uspešan dogovor u vezi sa rešavanjem ovih problema ne bi značio ulazak opoziocionih partija u vladu Vojvodine, već dogovor o formiranju zajedničkih komisija svih partija, gde bi političari razgovarali o pojedinačnim stručnim pitanjima",kazao je Pastor.

Prema njegovom mišljenju, samo takvim razgovorom bi se stavovi stranaka u Vojvodini približili, kao što je to bio slučaj tokom rada stručne komisije za usaglašavanje Statuta Vojvodine sa Ustavom Srbije.

"Mislim da sam uspeo da stvorim mogućnost da nakon 25 godina od prvih višestranačkih izbora u Srbiji sednu za isti sto svi u Vojvodini i da razgovaraju o problemima, ali sa velikom šansom za pronalaženje rešenja kroz saradnju", dodao je Pastor.

Pastor smatra da je još moguće pronaći dogovor koji će značiti mogućnost rešavanja problema i konsolidaciju političkih prilika i da u ovom trenutku nisu potrebni pokrajinski izbori.

Pastor je, istakavši da ne može da komentariše izjavu premijera Aleksandra Vučića da "će uskoro biti izbora u Vojvodini" jer je nije čuo, Tanjugu rekao da u narednim danima očekuje nastavak razgovora započetih 16. septembra, a da je u međuvremenu već obavio nekoliko, sa predstavnicima onih koji učestvuju u parlametnarnom životu Vojvodine.

"Što se tiče prevremenih izbora ja i dalje mislim da Srbiji danas nisu potrebni prevremeni izbori čak ni za savet mesne zajednice, a kamoli za Vojvodinu, mislim da za to formalno pravne pretpostavke ne postoje i mislim da treba uložiti trud da se nađe racionalni dogovor u kome se mogu stvari pomaći sa mrtve tačke", podvukao je predsednik Skupštine Vojvodine.
On je uveren da je to još uvek moguće, a kada se eventualno bude konstatovalo da je sve blokirano u toj meri da je čitava struktura paralisana, onda treba tražiti drugo rešenje.

"Ali, mislim da je u ovom momentu još moguće pronaći dogovor koji će značiti mogućnost rešavanja problema i konsolidaciju političkih prilika", zaključio je Pastor.

"Uskoro će izbori u Vojvodini, na kraju krajeva, pa će građani da ocene ko je šta i kako radio", rekao je premijer juče gostujući na RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: