Nova anketa: 54% "ne" - 46% "da"

Zatvorena birališta u Škotskoj, počelo brojanje glasova. Prema poslednjim rezultatima YouGov ankete, protiv nezavisnosti izjasnilo se 54%, a za nezavisnost 46%.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

23:14

Default images

Tačno u 22 sata po lokalnom vremenu, širom Škotske zatvoreno je više od 5.500 birališta na kojima su se Škoti danas na referendumu izjašnjavali o nezavisnosti. Po zatvaranju birališta, počinje prebrojavanje glasova u 32 regionalna centra širom Škotske, prenosi AFP.

Oko 4,3 miliona Škota sa pravom glasa imalo je priliku da zaokruži "da" ili "ne" na listiću na kojem je bilo postavljeno istorijsko pitanje: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?"

Prema izveštavanju medija tokom dana, odnos snaga "za" i "protiv" je bio prilično uravnotežen i od ključnog značaja će biti glasovi do danas neopredeljenih birača.

Izlaznost na biralištima širom zemlje bila je prilično velika, a na nekima su tokom dana bili redovi građana koji su čekali da glasaju, preneo je BBC.

I dok se prvi rezultati očekuju rano ujutro, sigurno je da će ishod, kakav god bio, imati dalekosežne posledice, te ga sa zebnjom iščekuje čitav svet.

Ako rezultat bude "Da", nezavisnost Škotske će biti proglašena 24. marta 2016. godine, posle 18-mesečnih pregovora tokom kojih bi se usaglasili svi detalji s Londonom.

U slučaju da glasači odbiju nezavisnost, tri ključna zastupnika ostanka u sastavu Velike Britanije - konzervativci, laburisti i liberalne demokrate obećali su da će Škotska dobiti mnogo šira ovlašćenja.

Reporter B92 iz Edinburga Nenad Nešić javljao je danas kakva je atmosfera vladala u Škotskoj u "Danu odluke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: