Obama: SAD će pomoći Ukrajini

Barak Obama je rekao Petru Porošenku da će SAD nastaviti da mobilišu međunarodnu zajednicu kako bi se postiglo diplomatsko rešenje krize u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.09.2014.

22:37

Default images

Američki predsednik je predsedniku Ukrajine obećao i da će uputiti dodatnu finansijsku pomoć Ukrajini.

Porošenko, koji je razgovarao s Obamom u ovalnom kabinetu, rekao je da se nada da će primirje u Ukrajini dovesti do mira, naveo je Rojters.

Obama je takođe pohvalio ukrajinskog lidera zbog, kako je naveo, nimalo lake odluke da ponudi ograničenu samoupravu regionima na istoku kao deo mirovnog plana dogovorenog s Rusijom, preneo je AFP.

Porošenko je nakon sastanka rekao novinarima da je zamolio američkog predsednika da SAD povećaju pomoć za bezbednost i odbranu Ukrajine i da je od njega dobio pozitivan odgovor.

Obama je takođe rekao da će SAD pomoći ukrajinskoj vojsci s novih 46 miliona dolara i izrazio nadu da će joj to pomoći da se odbrani od ruske agresije, ali, kako navodi AP, nije prihvatio Porošenkov zahtev za ubojitom vojnom pomoći.

Ukrajinski predsednik prethodno je, obraćajući se članovima Kongresa i Senata, zatražio veću podršku SAD Ukrajini u njenoj borbi s proruskim snagama na jugoistoku zemlje, uključujući vojnu i nevojnu pomoć, jače sankcije Moskvi, kao i specijalan bezbednosni status za Ukrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: