Šta EU očekuje od Rusije

Austrijski kancelar Verner Fajman razgovarao je telefonom s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u sklopu svoje inicijative za rešenje ukrajinske krize.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

21:46

Default images

Prethodno je Fajman boravio u Rimu, gde je razgovarao s ministarkom inostranih poslova Italije i budućom šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, s kojom je usaglasio stavove.

U telefonskom razgovoru Fajman je preneo Putinu šta EU očekuje od Rusije za ukidanje sankcija.

Prema pisanju austrijskih medija, Rusija mora svoje vojnike u potpunosti da povuče iz istočne Ukrajine, da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i treba da podrži dogovoreni mirovni plan.

Kako je rečeno iz kabineta austrijskog kancelara, Putin je u razgovoru, koji je vođen na nemačkom jeziku, rekao da postoji postepeni pozitivni razvoj u konfliktu u Ukrajini.

Putin je, kako se navodi, rekao da bi Beč bio dobro mesto za moguće mirovne pregovore i podvukao da veoma ceni doprinos Austrije u mirovnom procesu.

Austrrijski kancelar krajem meseca, odnosno početkom oktobra namerava da otputuje u Kijev, gde će razgovarati s predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: