Malta vratila brod zbog ebole

Vlasti Malte odbile su da u svoje vode prime brod iz Gvineje, na kom se nalazio čovek za kojeg se sumnja da je zaražen ebolom, iako je od njih zatražena pomoć.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.09.2014.

21:10

Default images

Bolesnog putnika s Filipina preuzela je Italija, a rezultati prvih pregleda nagoveštavaju da je zaražen hepatitisom, saopštile su vlasti Sicilije za Frans pres.

Premijer Malte Džozef Maskat je rekao da je bilo "moralno i zakonski korektno" ne dozvoliti brodu koji je plovio pod zastavom Hong Konga da uđe u malteške vode, bez obzira na to što je kapetan tražio pomoć.

Brod "Zapadni Kopenhagen", s 21 putnikom i članom posade, plovio je iz Gvineje - jedne od tri zemlje najvise pogođene epidemijom ebole - ka Ukrajini.

Vlasti Malte su, vrativši brod, poslale čamac vojne patrole kako bi se uverile da on nije ušao u njihove teritorijalne vode.

"Nismo imali nikakvog načina da proverimo da li kapetan potcenjuje ili precenjuje situaciju. Takođe nismo mogli da znamo da li ima vise od jednog slučaja bolesti", rekao je Maskat.

On je dodao i da, iako su, prema međunarodnim konvencijama, države obavezne da pomognu pojedincima na moru ako im je pomoć potrebna, izuzeci mogu biti načinjeni ako je zdravstveni sistem ili nacionalna bezbednost zemlje ugrožena.

Vlasti u Valeti saopštile su da se brod nalazio oko 74 kilometra od Sicilije i oko 150 od Malte, kada je zatražio medicinsku pomoć.

Pošto je vraćen s Malte, brod je otplovio do Sicilije, gde je bolesnik hospitalizovan, a zatim je nastavio ka Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: