Napad na novinare BBC na jugu RUS

Novinari BBC-ja napadnuti na jugu Rusije, gde su pravili reportažu o vojnicima koji su, kako je preneto, "ubijeni na granici s Ukrajinom", saopštila ta mreža.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

14:53

Default images

"Naša ekipa je brutalno pretučena, kamera im je uništena, a potom i oduzeta", precizira BBC u saopštenju.

Tri novinara istraživala su u gradu Astrahanu, na jugu Rusije, "smrt ruskih vojnika kod granice s Ukrajinom" kada su ih "neidentifikovani muškarci napali", dodaje ta televizija.

Portparol BBC-ja Džejms Hardi precizirao je agenciji Frans pres da je kamerman na lečenju zbog "potresa mozga i drugih povreda".

Nakon napada, novinari, od kojih je bar jedan, Stiv Rozenberg, britanski državljanin, odvedeni su u policijsku stanicu "na četvoročasovno ispitivanje, a potom su otkrili da je memorijska kartica sa snimljenim materijalom izbrisana", navodi BBC.

"Taj napad i uništavanje materijala i snimaka su deo smišljenog pokušaja da se akreditovani novinari spreče da naprave reportažu", ističe britanska televizija, koja je zatražila od ruskih vlasti da sprovedu istragu.

Portparol policije Astrahana Pjotr Rusanov je rekao da je u toku istraga, prenose ruske agencije.

Frans pres podseća na to da u ruskim medijima gotovo da nema nijedne informacije o eventualnom raspoređivanju ruskih snaga u Ukrajini.

Prema aktivistima za ljudska prava, do sada je poginulo najmanje 200 ruskih vojnika, koji su se borili na strani proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Novinari koji su istraživali o smrti ruskih vojnika, već su napadani ili im je prećeno, kao što se dogodilo opozicionom poslaniku i novinaru Levu Šlosbergu, koji je hospitalizovan nakon napada tri neidentifikovane osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: