EK ne komentariše Putinove pretnje

Evropska komisija nije danas želela da komentariše informacije prema kojima je ruski predsednik Vladimir Putin direktno pretio evropskim zemaljama.

Izvor: Beta

Četvrtak, 18.09.2014.

14:09

Default images

Po nemačkom dnevniku "Zidojče cajtung", Putin je u razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom navodno pretio okupacijom Poljske, Rumunije i baltičkih zemalja. "Da hoću, ruske snage bi mogle za dva dana da budu ne samo u Kijevu, nego i u Rigi, Vilnjusu, Talinu, Varšavi i Bukureštu", rekao je navodno Putin.

O tim pretnjama je Porošenko obavestio predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza tokom posete Kijevu 12. septembra, piše nemački dnevnik, pozivajući se na izveštaj evropske diplomatske službe.

Italijanski dnevnik "Republika" je početkom septembra već pisao da je Putin u telefonskom razgovoru s Barozom odbio da odgovori na pitanje o prisustvu ruskih vojnika u Ukrajini i da je navodno zapretio: "Da hoću, mogao bih za dve nedelje da osvojim Kijev".

Kremlj je demantovao te informacije i ponudio da objavi snimak tog telefonskog razgovora Putina i Baroza.

Nakon novih informacija "Zidojče cajtunga", Evropska komisija je saopštila da ne namerava da "vodi diplomatiju u medijima" niti da "komentariše izvode iz poverljivih razgovora".

"Ono što je važno Evropskoj uniji, to je doprinos trajnom miru, prosperitetu i stabilnosti Ukrajine", rekla je portparolka Pia Ahrenkilde Hansen.

"Zidojče cajtung" takođe piše da je Putin skrenuo pažnju Porošenku da ne računa suviše na EU, pošto smatra da bi mogao da iskoristi svoj uticaj na više članica EU i izdejstvuje blokiranje odluka nepovoljnih po Moskvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: