Mediji:Salmond bi možda radije "ne"

Premijer Škotske Aleks Salmond, predvodnik pristalica otcepljenja, možda se potajno nada da će na referendumu prevagnuti odgovor "ne", pišu britanski mediji.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

12:10

Default images

Bivši premijer Gordon Braun mogao bi izaći kao pobednik ukoliko prevagnu negativni glasovi, ocenjuju mediji u Engleskoj.

Londonski "Indipendent" pod naslovom "Pet razloga zašto se Salmond potajno nada pobedi 'ne'" piše da bi prva Salmondova "noćna mora" mogao da bude njegov ogroman ulog na kartu nafte, koji je, kako ocenjuje list, krajnje nepredvidiv.

U njegovoj kampanji za nezavisnost Škotske, objašnjava se u tekstu, celokupan budžet za budućnost otcepljene zemlje oslanja se na mogućnost dobijanja izvesnih prihoda od nafte iz Severnog mora, ali je ta mogućnost - potpuno neizvesna.

Kao drugo, Salmond ne može da garantuje za troškove Nacionalne zdravstvene službe u nezavisnoj Škotskoj, ma šta govorio, navodi "Indipendent" uz podsećanje da se ta služba u celoj Velikoj Britaniji suočava sa sve starijim stanovništvom, novim i skupim lekovima i ograničenim sredstvima za plaćanje istih ukoliko se ne podignu porezi.

Treće - Salmond zna, ali ne može da to prizna u kampanji, da ostatak Ujedinjenog Kraljevstva nikada ne bi prihvatio monetarnu uniju, piše londonski list, ocenjujući da bi engleski političari bili pod prevelikim pritiskom da pristanu na uniju u kojoj Engleska preuzima odgovornost za dugove druge zemlje, ali nema kontrolu nad njenim troškovima.

Kratkoročno, neka preduzeća - a možda i veliki broj njih - smanjiće svoje prisustvo u Škotskoj pošto će pregovori o nezavisnosti stvoriti neizvesnost, a kompanije neće čekati da vide "kako će se stvari razvijati", što bi bio četvrti Salmondov razlog za zabrinutost.

S druge strane, ako bi prevagnuo negativan odgovor na današnjem referendumu o nezavisnosti Škotske, nijedna od ovih stavki ne bi predstavljala problem - Salmondova vlada dobila bi veća ovlašćenja i više novca, a mogla bi da krivi London ako nešto krene po zlu, konstatuje "Indipendent".

Istovremeno, još jedan londonski dnevnik - "Gardijan" predviđa da bi Gordon Braun mogao biti pobednik u slučaju da broj glasova pobornika ostanka Škotske u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva danas nadmaši glasove zagovornika nezavisnosti.

Braunu bi, navodi se u tekstu, pripala istaknuta uloga pošto je on osmislio detaljni plan za novo postreferendumsko ustavno rešenje u Velikoj Britaniji, uključujući novu ulogu za Gornji dom britanskog parlamenta kao arbitra u sporovima između četiri zemlje.
Gordon Braun (Foto: Beta/AP)
Braun, koji se ođednom transformisao iz neuspešnog bivšeg premijera u vizionara, što mu je donelo obnovljeni uticaj, želi partnerstvo sa podelom ovlašćenja koje opisuje kao "kućno pravilo" unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Njegov plan, takođe, obuhvata plan za budućnost Velike Britanije uključujući obavezanost na pružanje bezbednosti i mogućnosti svima. Braun, između ostalog, želi i da škotski parlament bude priznat kao trajan i neraspustiv.

Britanski premijer Dejvid Kameron je priznao da je u čestom kontaktu sa Braunom i da se oslanjao na njegove savete u vezi sa tim kako najbolje sprečiti odliv laburističkih glasova u korist pozitivnog glasanja na referendumu.

Očito je, ocenjuje "Gardijan", da je Braunov način razmišljanja snažno uticao na dve zajedničke inicijative o prenošenju ovlašćenja na Škotsku koje su u proteklih par dana pokrenula tri lidera glavnih partija u Vestminsteru.

U Škotskoj će danas 4,4 miliona ljudi zaokružiti "da" ili "ne" na listiću na kojem će biti postavljeno pitanje: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?".

Poslednje ankete pokazale su da su oni "za" i oni koji kažu "ne" otcepljenju vrlo blizu jedni drugima, sa minimalnim vođstvom onih koji su za ostanak u uniji, kojih ima 51 odsto u odnosu na 49 odsto pobornika nezavisnosti, s tim da je podrška otcepljenju juče porasla za jedan procenat, a podrška ostanku - opala za isto toliko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: