"Rusija pogrešila u Ukrajini"

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski ocenio je povodom sukoba u Ukrajini da je Rusija počinila strahovitu grešku kada je iskopala rov pun krvi.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

10:46

Default images

NATO je takođe pogrešio kada je ignorisao povećanje vojnih izadataka Rusije poslednjih osam godina, kaže on.

"Rusija je napravila strašnu grešku i u svetlu svojih interesa. Iskopala je rov napunjen krvlju, mržnjom i osećanjem nepravde. Danas nijedan Ukrajinac neće prihvatiti da bilo koji Rus može da mu priča o bratskom narodu", kazao je predsednik poljskom radiju TOK FM.

NATO je po mišljenju Komorovskog takođe napravio jednu prostu grešku - to što nije hteo da vidi da Rusija poslednjih osam godina povećava svoje izdatke za naoružavanje.

Komorovski je apelovao da se shvati da Poljska i Evropa ne bi trebalo da određuje Ukrajini kakve će granice prihvatiti ili koliko odlučna treba da bude u odbrani.

"Ne treba da se postavljamo između predsednika i premijera Ukrajine. Najvažnije je to da podržimo prozapadne ambicije Ukrajine preko razvoja malih i srednjih preduzeća, pomoći u modernizaciji ukrajinskog odbrambenog sistema, prenošenja naših iskustava u decentralizaciji i predlaganja delotvornih programa suzbijanja
korupcije", kazao je Komorovski.

Poljski predsednik razgovarao je sinoć sa predsednikom Slovačke Andrejom Kiskom i obojica predsednika su se složila da sadašnje primirje treba iskoristiti da se Ukrajini pomogne da krene u ekonomske reforme.

"Razgovarali smo i o tome kako da pružimo ljudima u Ukrajini osećaj da ukoliko budu zainteresovani računamo sa njima u demokratskoj Evropi", kazao je Kiska nakon razgovora u Varšavi slovačkim novinarima.

Slovački predsednik istakao je da Ukrajinci moraju da dobiju mogućnost da sami odluče kuda će, a ako se odluče za demokratsku Evropu treba im u tome pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: