Spor baca senku na posetu Sija

Nad prvom posetom kineskog predsednika Si Ðinpinga Indiji nadvijena je senka zbog dugogodišnjeg spora oko planinske granice između te dve države, ocenila AFP.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

10:05

Default images

Premijer Indije Narenda Modi požalio se kineskom predsedniku na upade preko granice, saopštila je indijska vlada, dok kineski predsednik pozdravlja potencijalno jačanje odnosa između Kine i Indije koji bi doneli "mir i prosperitet" za 2.5 milijarde ljudi.

Poslanik u spornom regionu Ladak rekao je francuskoj agenciji da je oko 1.000 kineskih vojnika prešlo na indijsku teritoriju u sredu, kada je Si započeo posetu Indiji.

Dve nuklearne sile dugo već optužuju jedna drugu da vojnici upadaju preko granice na teritoriju ove druge.

Kina i Indija vodile su kratak krvavi rat 1962. godine zbog indijske države Arunačal Pradeš na istoku Himalaja i još uvek su u žestokom sporu oko teritorije.

Modi želi da privuče kineske investicije naročito u infrastrukturu. Kina je najveći trgovinski partner Indije sa godišnjim obimom trgovine od 65 milijardi dolara, ali poslednjih godina Delhi beleži trgovinski deficit.

Obe strane očekuju dosta od ove poseta, a kineski predsednik je uoči trodnevne posete Indiji napisao za list "Hindu" da "odnosi Kine i Indije spadaju u najdinamičnije i najperspektivnije bileteralne odnose u 21. veku".

Indija sa 1,2 milijardi stanovnika i Kina sa 1,4 milijarde zajedno čine 35 odsto svetske populacije, podsetio je Modi i istakao da odluka o unapređenju saradnje "otvara velike šanse za napredak i razvoj u svetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: