IS se okrenuo protiv svojih tvoraca

Šef iranske diplomatije nazvao je esktremističku grupaciju Islamska država opasnim fenomenom, ali je upozorio da je nije moguće potući vazdušnim napadima.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 18.09.2014.

08:11

Default images

Optuživši druge nacije da su stvorile "Frankenštajna koji se okrenuo protiv svojih tvoraca", Mohamad Džavad Zarif je poručio da se ekstremisti iz IS ne mogu iskoreniti bombardovanjem iz vazduha.

U govoru u Savetu za spoljne poslove u Vašingtonu, Zarif je još jednom izrazio žaljenje što Iran nije pozvan u Pariz na sastanak o Islamskoj državi, dodajući da Teheran može da odigra centralnu ulogu u borbi protiv te terorističke organizacije.

Šef iranske diplomatije odbacuje saradnju sa SAD u borbi protiv sunitskih boraca iz ekstremističke Islamske države, izražavajući sumnju u spremnost SAD da ozbiljno reaguju na pretnju te organizacije.

"Iran ima ozbiljne sumnje u spremnost i sposobnost SAD da ozbiljno reaguju na pretnju koju može da predstavlja Islamska država u svetu", rekao je Zarif ocenjujući da nije dovoljno "samo birati mesto koje će se gadjati", što se trenutno radi u Iraku.

Obraćajući se Komitetu UN za diplomatske odnose, Zarif je rekao da Islamska država ne preti samo jednoj zajednici ili regionu, već predstavlja globalnu pretnju.

"Ta pretnja se ne odnosi samo na Siriji i Irak, već je to globalna pretnja", ocenio je iranski ministar.

Odnosi izmedju Irana i SAD su zategnuti i zbog bilateralnih pregovora o spornom nuklearnom programu Irana, koji danas treba da budu nastavljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: