Kandidat DPK nije prošao

Poslanici Skupštine Kosova u nastavku konstitutivne sednice nisu izabrali za predsednika parlamenta kandidata Demokratske partije Kosova Arsima Bajramija.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

10:52

Default images

On je dobio 44 glasa poslanika, dok je 61 bio protiv, a 11 je bilo uzdržano. Postupajući po odluci Ustavnog suda, predsedavajuća sednice Fljora Brovina prekinula je sednicu i objavila da će se ona nastaviti narednih dana.

Sednica je počela još 17. jula, kada je za predsednika Skupštine izabran predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa. Međutim, Ustavni sud Kosova poništio je tu odluku uz obrazloženje da samo najjača predizborna stranka, u ovom slučaju Demokratska partija Kosova, može predložiti predsednika parlamenta.

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović izjavio je danas u Prištini da je prekid konstitutivne sednice Skupštine Kosova ono što su srpski poslanici u tom parlamentu očekivali.

On je za agenciju Beta ponovio da srpska lista neće podržati političku opciju koja ima Pokret "Samoopredeljenje" kao partnera ni u izboru predsednika Skupštine, ni za formiranje Vlade Kosova.

"Što se Srpske liste tiče, mi smo i danas bili krajnje profesionalni, kako u učešću tako i u radu parlamenta", rekao je Jablanović nakon prekida sednice.

Ako se "bitni politički subjekti" kosovskih Albanaca dogovore oko izbora predsednika Skupštine Kosova, Srpska lista će podržati onu stranu koja će "garantovati bezbednost i prosperitet srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", kazao je Jablanović.

Opozicija: Prekid sednice nekorektan

Foto: Beta/Arhiva
Blok kosovskih opozicionih stranaka ocenio je danas da je nekorektan prekid sednice Skupštine Kosova jer njima nije ostavljena mogućnost da predlože kandidata za predsednika parlamenta i zatražio hitno zakazivanje nove sednice.

"Punih sto dana od održavanja opštih izbora bili su nedovoljni za Demokratsku partiju Kosova da stvori većinu u parlamentu. Danas je apsolutna većina, znači 61 poslanik, bilo protiv predloga DPK, čiji je kandidat dobio samo 44 glasa", navodi se u saopštenju.

Predsedavajuća sednicom Fljora Brovina je odmah nakon neuspeha izbora
prekinula sednicu i zatražila novo mišljenje Ustavnog suda.

Međutim, blok stranaka DSK, AZBK i Inicijativa za Kosovo koje podržava i Samoopredeljenje, ocenio je da se u prethodnoj odluci Ustavnog suda navodi i mogućnost da oni predlože kandidata za predsednika, ako DPK u tome ne uspe.

Predstavnici postizbornog bloka su danas posle sastanka koji je održan nakon prekida konstitutivne sednice Skupštine Kosova ocenili da je sednica pokazala da Demokratska partija Kosova drži "zemlju kao taoca".

Lider DSK Isa Mustafa je ocenio da je danas takođe dokazano da ne funkcioniše kupovina glasova, pošto je bilo najava da bi jedan broj poslanika iz bloka mogao da glasa za kandidata DPK.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da se DPK uverila da ne može da nađe rešenje.

"Sada ostaje da vidimo koliko će to trajati. I mi nećemo sedeti skrštenih ruku. Mi ćemo hitno delovati. Izbori nisu rešenje", rekao je Haradinaj.

Bećiri: Srpska korektna

Foto: Tanjug
Generalni sekretar opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ismet Bećiri rekao je da je nakon današnje sednice kosovskog parlamenta jasno da premijer Hašim Tači ne može ponovo da formira većinu, a da je Srpska lista bila korektna jer se uzdržala pri glasanju o predsedniku parlamenta.

Bećiri koji je i poslanik Skupštine Kosova, izrazio je nadu u izjavi za agenciju Beta da će Srpska lista na kraju podržati opozicioni blok u kojem je i DSK u formiranju institucija Kosova.

Na pitanje dopisnika Bete Nikole Beševića kako će opoziciona koalicija postupiti s obzirom da je Srpka iznela stav da neće podržati nijednu političku opciju koja uz sebe ima Samoopredeljenje, Bećiri je odgovorio da ne želi ništa da prejudicira.

"Oni (Srpska lista) neće da kažu podržavamo ovu ili onu grupu. Sigurno je da će podržati one koji imaju većinu. Mi sada razgovaramo oko izbora predsednika Skupštine Kosova. Ranije je takvih izjava bilo i od strane Samoopredeljenja, koji su rekli da ukoliko bude Srpska lista da oni neće biti u tome. To se, međutim,
promenilo", kazao je funkcioner DSK.

Bećiri je ustvrdio da većinu zapravo ima opoziciona koalicija, a da je za parlamentarnu krizu odgovorna vladajuća DPK Hašima Tačija.

"U panici je gospodin Hašim Tači, jer on nema glasove i ne može da konstituiše vlast na Kosovu. Mi ćemo upotrebiti sve zakonske regulative, a za to imamo mogućnosti, i naći ćemo rešenje da se formira vlast Kosova", kazao je Bećiri za agenciju Beta.

Jahjaga ne nudi rešenje

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je danas na odvojene razgovore predstavnike svih političkih partija koji su zastupljeni u kosovskom parlamentu kako bi se pronašlo rešenje za izlazak iz sadašnje blokade skupštine.

Jahjaga je samo saslušala opcije za izlazak iz sadašnje situacije ne nudeći moguće rešenje.

Kako je potvrdio izvor portala Ekspres (www.gazetaexpreš.com), kojije prisustvovao susretu Jahjage sa aktuelnim premijerom Hašimom Tačijem, predsednik kosovske vlade je kazao da se zalaže za sveobuhvatnu vladu i da u suprotnom, neće dozvoliti da neko drugi dobije položaj predsednika Skupštine Kosova.

Sa druge strane, ni partije postizbornog bloka, koji čine Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, niti Samoopredelenje, nisu ponudili novo rešenje, sem onoga što su ranije predlagali u skladu sa tačkom 127. odluke Ustavnog suda Kosova koja, prema tumačenju bloka, omogućava i njima da predlože predsednika Skupštine Kosova.

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa kazao je da Jahjaga samo nudi pomoć u prevazilaženju blokade.

"Predsednica nas nije zvala da pruži odgovore. Ona će ponuditi pomoć da se pronadje rešenje", rekao je Mustafa posle susreta sa Jahjagom.

Potpredsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Hajredin Kuči izjavio je da su učesnici prvog sastanka sa predsednicom Kosova, predstavili svoje stavove.

"Ovo je faza kada svako iznosi svoje stavove. Doći će faza kada svako treba da čini kompromise", rekao je Kuči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: