Vojnu misiju u BiH vodi Austrijanac

Vojnu misiju EU u Bosni i Hercegovini Eufor/Althea ponovo će voditi jedan Austrijanac, tvrdi austrijski nedeljnik "BVZ".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.09.2014.

09:11

Default images

Prema pisanju lista želja Generalštaba austrijske vojske je da brigadir Johan Luif, koji je bio zamenik komandanta Kfora, preuzme od decembra funkciju komandanta EUFOR/ALTHEA.

Generalštab je odlučio da Luifa predloži za to mesto zbog svoje ekspertize i pre svega nacionalnog i međunarodnog iskustva u misijama.

Naime Luif je od septembra 2011, godinu dana, bio zamenik komandanta Kfora na Kosovu.

EU sada mora samo još da odobri komandu misijom u Bosni Austriji, što, prema insajderima, kako tvrdi "BVZ", važi kao realna opcija, pošto je Austrija u mirovnim misijama na Balkanu veoma angažovana.

Misiju EUFOR/ALTHEA, koja broji oko 600 vojnika, trenutno je pod komandom general-majora Ditera Hajdekera, takođe iz Austrije.

U decembru treba da se izvrši izmena komande.

Austrija je prethodno već u dva navrata vodila ovu misiju pošto su na njenom čelu bili general-major Robert Briger i general-major Bernhard Bajer.

Kontingent austrijske vojske u misiji EU je ove godine povećan sa 200 na 309, i time najveći.

Misija EU je 2004.zamenika misiju NATO SFOR, i sastoji se od oko 600 vojnika iz 22 nacije, te je zadužena za podršku primene Dejtonskog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: