Sud: Država da plati ratne dnevnice

Po tužbi petorice rezervista iz Kraljeva sud je doneo presudu kojom se država Srbija obavezuje da im isplat zaostale ratne dnevnice za učešće u ratu na KiM '99.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

18:00

Default images

Sreten Lazović, predsednik Udruženja učesnika u ratu od 1991. do 1999. godine iz Kraljeva, rekao je danas na konferenciji za novinare da ova presuda nije pobeda, ali je svakako moralna satisfakcija, dokaz da su njihovi zahtevi opravdani i da je pravda spora, ali dostižna.

Uprkos veštačenju iz 2008. godine kojim je dokazano da su rezervisti koji su tužili državu oštećeni za dnevnice propisane zakonom, sve do ove presude ratni veterani iz Raskog okruga bili su praktično diskriminisani”, kaže Lazović.

Kraljevački rezervisti očekuju da će se Ministarstvo odbrane žaliti na ovu presudu, ali i naglašavaju da nikada nisu zahtevali novac od države za to što su ispunili svoju patriotsku dužnost i branili svoju otadžbinu, već da su samo tražili da za sve borce važe ista pravila.

Sa teritorije Kraljeva u ratu na Kosovu 1999. godine učestvovalo je više od 4.000 rezervista. Isplatu dnevnica od države, potražuje oko 47.000 rezervista tadašnje Treće armije, kojoj su pripadali i Kraljevčani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: