Zagrebačka ili Kočina ulica?

Zagrebačka ulica u Beogradu od danas će se zvati Ulica Koče Popovića, a deo Kumodraške Bulevar Peka Dapčevića, odlučila je Skupština grada Beograda.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 18.09.2014.

16:39

Default images

Nadležni su na sednici istakli da je porodici Koče Popovića pripadao veći deo zgrada u Zagrebačkoj i da je on tu rodjen, dok je kroz Kumodrašku i njenu okolinu (Bulevar oslobodjenja) prošla Crvena armija. Odbornici DS su rekli da podržavaju da Peka Dapčević i Koča Popović imaju ulice, ali da se ne slažu da se promeni ime baš Zagrebačke ulice, jer je to neprimereno.

U DS smatraju da će se grad „previše ogrešiti o Koču Popovića ako promene ime Zagrebačke“, jer se on zalagao za bratsvo i jedinstvo.

Šef odbornika DS Balša Božović smatra da Koča Popović treba da dobije neku drugu ulicu u Beogradu, a ne Zagrebačku, te da ne bi voleo da se pooštravanju odnosi Beograda i Zagreba.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević smatra da se ispravlja istorijska nepravda prema ljudima koji su oslobodili Beograd time što se danas ulicama daju njihova imena.

Odbornica Jasmina Mitrović-Marić poručila je odbornicima DS: "Imajte vere da nam naši susedi Zagrepčani neće spočitavati što smo tu ulicu nazvali po čoveku koji je tu rodjen“ i dodala da se Beogradu ne može osporavati kosmopolitski duh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: