18 napada na novinare ove godine

U Srbiji je ove godine bilo 18 napada na novinare od čega devet fizičkih, izjavio je predsednik NUNS Vukašin Obradović predstavljajući bazu podataka o napadima.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

14:59

Default images

"Od početka 2014. godine do avgusta bilo je 18 incidenata, od kojih su devet fizički napadi na novinare, a ostalo su verbalni napadi i napadi na imovinu", kazao je Obradović na konferenciji za novinare u Beogradu.

NUNS je na konferenciji "Bezbednost i zaštita novinara - poziv na akciju" predstavio bazu podataka napada na novinare u Srbiji s oko 360 slučajeva od 2008. godine do danas.

Baza je nastala, kako je rekao Obradović, "kao opomena društvu i državi da nema vladavine prava i slobode dok su novinari ugroženi".

Zamenica šefa Misije Saveta Evrope u Beogradu Nadja Ćuk istakla je da svi napadi na novinare moraju da budu blagovremeno istraženi, a počinioci sudski gonjeni.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković naveo je da je jedan od prioriteta Ministarstva bilo donošenje medijskih zakona kako bi se stvorili preduslovi za novinarsku profesiju.

Član Komiteta za zaštitu novinara pri Savetu Evrope i predstavnik za slobodu medija Evropske federacije novinara Vilijam Horsli ukazao je na značaj međunarodnih dokumenata, interneta, ali i odgovornosti države.

"Živimo u paradoksu. Imamo više slobode govora nego ikada, ali je sloboda medija najmanja u poslednjih deset godina", ocenio je Horsli.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić rekao je da je NUNS-ova baza podataka o napadima na novinare važna, ali da je važna i baza Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kako bi se brže došlo do krivaca.

"Svedoci smo ritualnih ubistava novinara, a nekažnjivost je uzrok brutalnosti napada na novinare", naveo je on.

Direktor za međunarodnu saradnju Saveza novinara Rusije Timur Šafir istakao je da je tokom sukoba u Ukrajini ubijeno šest novinara, a da u Rusiji nije rešen nijedan od 17 napada na novinare.

"Današnje novinarstvo je lošije nego što je bilo pre nekoliko godina, a oko 30 odsto radnih mesta je nestalo", kazao je predsednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.

Učesnici su podsetili i na napad na dopisnika novinske agencije Tanjug Dejana Anastasijevića, koji se uključio video-vezom i kazao da se, koliko on zna, ništa ne radi da bi se otkrilo ko ga je napao 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: