Nova godina, nove službe

Srbija će od početka 2015. imati reformisan sektor bezbednosti, a pred poslanicima će se naći šest ključnih zakona iz ove sfere, pišu Večernje novosti.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.09.2014.

07:53

Default images

Poslanici će razmatrati izmene i dopune šest ključnih zakona - krovnog o osnovama službi bezbednosti, kao i o BIA, VBA i VOA, ali i o vojsci i policiji.

"Pred skupštinskim Odborom za kontrolu službi bezbednosti, na prvoj narednoj sednici, najverovatnije sledeće nedelje, naći će se predlog grupe poslanika i stručnih službi Odbora, o institucijama u sektoru bezbednosti i promeni njihove nadležnosti", potvrdio je za Novosti Momir Stojanović, predsednik Odbora.

Stojanović je rekao i da Odbor može da izmeni ili dopuni predlog, a ako ga usvoji, on će kao inicijativa biti upućen predsedniku i premijeru.

"Ukoliko i oni prihvate, predlog ide na javnu raspravu, posle čega će se pokrenujti procedura za usvajanje odgovarajuće zakonske regulative", rekao je on.

Stojanović je objasnio i da je cilj izmena bolja koordinacija službi u sektoru bezbednosti, veća efikasnost i sistematski uređenaoblast unutrašnje i spoljašnje kontrole.

Novosti su i ranije pisale da bi izmene dosadašnjih zakonskih rešenja podrazumevale objedinjavanje obaveštajne komponente BIA i VBA u jedinstvenu Obaveštajnu agenciju Republike Srbije, objedinjavanje kontraobaveštajnog segmenta BIA i VBA u Kontraobaveštajnu agenciju i formiranje Republičkog istražnog biroa, čije će jezgro biti SBPOK, izdvojen iz Uprave kriminalističke policije.

Tim trima službama, rukovodio bi Biro za koordinaciju službama bezbednosti, s drugačijom organizacijom od postojeće, navode Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: