Ankara ne menja odnos s Beogradom

Dolazak "novih" lica na čelo Turske, predsednika Erdogana i premijera Ahmeta Davutoglua, neće promeniti odnos Ankare i Beograda, kaže ambasador te zemlje.

Izvor: Danas, Tanjug

Četvrtak, 18.09.2014.

07:58

Default images

Novi državni vrh će nastaviti i jačati saradnju, kaže ambasador Turske u Srbiji Mehmed Kemal Bozaj, u intervjuu za "Danas".

"Pokušaćemo da saradnju nastavimo i osnažimo na političkom i ekonomskom polju, kao i u drugim oblastima", rekao je ambasador.

"Bivši premijer Erdogan je postao predsednik, a nekadašnji ministar inostranih poslova Davutoglu premijer i ne očekujem promenu politike, već kontinuitet, jačanja Turske i snažniju spoljnu i unutrašnju politiku. U oblasti spoljne politike, očekujem da će se spoljnopolitička linija koju je bivši ministar, a sada premijer Davutoglu utemeljio, sada još snažnije sprovoditi", izjavio je Bozaj.

Upitan da li će te promene uticati na odnose Beograda i Ankare, on je dodao da će se, s obzirom na to da se u političkom vrhu nisu desile krupne već kadrovske promene, dosadašnja politika nastaviti još snažnije i odlučnije, imajući u vidu to da su predsednik i premijer Turske i kreirali takvu politiku.

Na pitanje da li su "izglađene" nesuglasice zbog nekih Erdoganovih izjava i interpretacija, Bozaj je rekao da je poslednja izjava o Bosni i o navodnih 100 miliona Turaka koji se spremaju da brane Bošnjake - izmišljena.

"To pokazuje da postoje krugovi kojima smetaju dobri odnosi Srbije i Turske, pa čak izmišljaju izjave i probleme. Turska i Srbija su dve velike zemlje sa dugom tradicijom, koje eventualne nesporazume treba da rešavaju razgovorom", dodao je on.

Prema njegovim rečima, umesto spekulisanja o izjavama koje jesu ili nisu date, treba da se usmerimo na konkretne probleme, jačamo ekonomsku saradnju, otvaramo radna mesta, na dobrobit obeju zemalja.

Ambasador Bozaj je takođe rekao da je turska Halk banka zainteresovana za kupovinu Čačanske banke, dodajući da turski investitori radije investiraju u zemlju u kojoj imaju neku svoju banku, spremnu da finansira njihovo poslovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: