Primirje se poštuje, ima incidenata

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da se primirje na istoku Ukrajine održava uprkos pojedinačnim incidentima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.09.2014.

23:47

Default images

"Naša procene se podudaraju sa ocenama naših partnera, uključujući Evropsku uniju. U skladu s njima, primirje se posmatra i pojedinačni incidenti bi trebalo da postepeno nestanu", rekao je Lavrov.

Ruski ministar izrazio je nadu Moskve da će Kijev sprečiti kršenja primirja na istoku zemlje pošto se stiče utisak da su, u nekim slučajevima, krsenja sporazuma o primirju izazvali ukrajinski vojnici.

"Nadamo se da će ukrajinsko rukovodstvo preduzeti mere da se zaustave takvi slučajevi", naveo je Lavrov.

Ruski ministar je takođe istakao da niko neće dozvoliti Ukrajini da odustane od svog statusa zemlje bez nuklearnog oružja.

"Niko to neće dozvoliti, uključujući zapadne zemlje koje imaju presudan uticaj na Kijev. Bilo bi bolje da se ukrajinski ministar odbrane fokusira kako da obezbedi primirje, umesto što podgreva spekulacije o isporukama oružja zapadnih zemalja koje su to već negirale, a pogotovu o ukidanju ukrajinskog statusa zemlje bez nuklearnog oružja", rekao je Lavrov.

Ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej izjavio u nedelju, 14. septembra, da bi Ukrajina mogla da razvije nuklearno oružje ukoliko Zapad odbije da pomogne Kijevu.

U Adis Abebi, Lavrov i predsedavajući Komisije Afričke unije, Nkosazana Dlamini Zuma potpisali su memorandum o razumevanju - dokument koji predviđa stalne kontakte između ruskog ministarstva spoljnih poslova i Afričke unije i napore na jačanju mira i bezbednosti, rešavanje regionalnih konflikata i ekonomskih i humanitarnih problema uz plan da održavaju konsultacije najmanje jednom godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: