Savet bezbednosti u petak o MH17

Obaranje aviona na istoku Ukrajine biće tema sednice Saveta bezbednosti UN u petak, zakazane na zahtev Rusije posle izveštaja holandskih veštaka.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.09.2014.

22:55

Default images

U prvom zvaničnom izveštaju holandskih veštaka, objavljenom početkom meseca, navodi se da je avion oboren sredinom jula pogodjen u letu "velikim brojem projektila izuzetne brzine", što ga je izlomilo na komade.

Sastanku će prisustvovati više ministara spoljnih poslova pošto će kasnije u popodnevnim satima prisustvovati i sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Iraku, kojom će predsedavati američki državni sekretar Džon Keri.

Malezijski avion se srušio 17. jula, a poginulo je 298 ljudi, a dve trećine poginulih su Holanđani.

Istražitelji su zaključke o uzrocima pada aviona doneli na osnovu informacija iz crnih kutija aviona, fotografija i video snimka s lica mesta, kao i informacija dobijenih od ukrajinske kontrole vazdušnog saobraćaja.

Međutim, holandski istražitelji nisu bili u mogućnosti da obidju mesto nesreće u regionu Donjecka zbog oružanih borbi između proruskih aktivista i ukrajinskih snaga, pa su se oslonili na informacije ukrajinskog stručnjaka sa lica mesta.

Holandski odbor za bezbednost koordiniše istragu o tragediji počev od 23. jula na osnovu sporazuma sa Kijevom, a grupa medjunarodnih istražitelja sastoji se od stručnjaka iz Australije, Malezije, Holandije, SAD, Rusije i Ukrajine.

Konačni izveštaj očekuje se sledeće godine.

U međuvremenu je jedna nemačka kompanija za istragu o prevarama u osiguranjima ponudila nagradu od 30 miliona dolara za informacije o uzrocima pada aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: