"EU ni za Putina ni za Porošenka"

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je da bi teret sankcija Evropske unije protiv Rusije trebalo da solidarno snosi cela Unija.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

22:07

Default images

"Reč je o sukobu dve nama prijateljske zemlje (Ukrajine i Rusije). Bilo bi greška posmatrati to kroz prizmu ko je uz Putina, a ko uz Porošenka. Želim da Ukrajinac zna da mu slovački narod nije okrenuo leđa", rekao je Lajčak na zajedničkoj sednici skupštinskih odbora za spoljnu politiku, i za evropska pitanja.

Lajčak je podsetio da je Slovačka, kao prijatelj i Ukrajine, i Rusije, prihvatila sankcije EU zato što insistira da se poštuju međunarodno pravo i teritorijalni integritet, javljaju slovački mediji.

"Za nas je taj sukob veoma osetljiv. Svima je jasno da rešenje sukoba bez Rusije nije moguće. Važno je da se na sankcije gleda kao na instrument u traganju za mirnim rešenjem, a ne kao na cilj. Slovačka poodržava mirno rešenje sukoba", rekao je ministar.

Lajčak je pred poslanicima dva odbora Parlamenta kritikovao neke članice Unije koje koriste krupne reči, a s Rusijom sklapaju poslovne ugovore milionske vrednosti.

"Želimo da EU bude u spoljnoj politici solidarna i fer, znači da svako snosi posledice sankcija. Trebalo bi da snosimo posledice sankcija zajedno, a ne da mi budemo štap kojim će neko drugi udarati Putina po glavi, a da mi za to jedini platimo", rekao je Lajčak.

Ministar je podsetio je da je Slovačka, za razliku od nekih drugih članica EU, posebno ranjiva u ratu sankcijama zato sto energetski zavisi od Rusije.

"Drugačije na sankcije reaguje Irska, a drugačije Slovačka, Mađarska ili Austrija", naveo je Miroslav Lajčak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: