Sirija i dalje ima hemijsko oružje

Iako je Sirija isticala da više ne poseduje postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja, otkrivena su tri objekta gde se razvijalo oružje za masovna uništenja.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

21:38

Default images

Organizacija za zabranu hemijskog oružja je objavila da su objekti pronađeni uz pomoć zapadnih zemalja koje i dalje optužuju režim Bašara al Asada da nije objavio stvarne podatke o arsenalu hemijskog oružja u posedu Sirije.

Vlasti u Damasku su prošle godine odlučile da prestanu sa proizvodnjom hemijskog oružja posle napada izvršenog 21. avgusta u kojem je ubijeno nekoliko stotina ljudi.

Potom je oko 1.300 tona hemijskog oružja uništeno, tada se mislilo da Damask više ne poseduje tehnologiju za proizvodnju, međutim ispostavilo se da je preostalo još 12 hangara i podzemnih bunkera.

Posle uništavanja i tih zaliha, ovo je drugi put da Sirija krši sporazum, a nekoliko izvora Rojtersa dalo je oprečna tumačenja, od onih da je otrovni gas ricin pronađen u delu teritorije Sirije koji je do sada bio nedostupan istražiteljima, do onih koji ističu da je on sakriven da bi se koristio u eksperimentalne svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: