Poljaci žele Škotsku u EU

Poljski gastarbajteri u Škotskoj apelovali su da i u slučaju da Škotlanđani na referendumu izaberu nezavisnost, Škotska ostane u Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

20:01

Default images

Ono su tu molbu uputili u pismu budućem predsedniku Evropskog saveta, bivšem premijeru Poljske, Donaldu Tusku koji dužnost preuzima 1. decembra.

"Obraćamo vam se kao predsedniku Evropskog saveta da priznate pravo škotskog društva i desetina hiljada Poljaka i građana drugih zemalja EU da bez prekida nastave da koriste privilegije članstva u EU", napisali su poljski emigranti.

Poljaci su od Tuska zatražili da se angažuje da Škotska, bez ikakvog prekida ostane članica Unije, čak iako glasači sutra na referendumu odaberu nezavisnost.

Potpisnici pisma su naveli da će većina Poljaka u Škotskoj na referendumu glasati za nezavisnost jer britanski političari, za razliku od škotskih, često iskazuju antiimigrantske stavove, posebno prema Poljacima.

"Donald Tusk je na jednoj od najvažnijih funkcija u EU i mi mu se obraćamo kao Poljaci Poljaku koji je dužan da stane uz interes Poljaka u Škotskoj", objasnio je poljskoj agenciji PAP jedan od inicijatora pisma, glumac Tomaš Borkovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: