Emir Merkelovoj: Katar nije uz ID

Katarski emir Tamim Bin Hamad Al Tani izjavio je u Berlinu, po završetku susreta sa Angelom Merkel, da njegova zemlja ne podržava, niti finansira terorizam.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

16:48

Default images

"Katar ne finansira niti podržava terorističke grupe u Siriji i Iraku i to nikada nije činio", rekao je katarski emir u prvoj državnoj poseti Nemačkoj gde je pokušao, ocenjuju analitičari, da se predstavi kao pouzdani partner zapada na bliskom istoku.

Na tvrdnju katarskog emira da njegova zemlja niti podržava niti finansira terorizam, Merkelova je odgovorila da ona nema "ni jedan razlog da mu to ne veruje".

Katar, prenose nemački mediji, pod sumnjom je da naoružava pripadnike terorističke organizacije Islamska država i na takve optužbe reaguje osetljivo.

Kada je ministar za razvoj Gerd Miler dao jednu izjavu u tom smislu, Katar je odmah pozvao na razgovor nemačku ambasadorku u Dohi, navode mediji.

Merkelova je, povodom posete 34-godišnjeg emira koji je lane preuzeo vlast od svog oca, naglasila da je ta zalivska zemlja "koja ima kontakt-razgovore u svim pravcima", važan strateški partner Nemačke.

Povodom pitanja o isporuci nemačkog naoružanja u Katar, Merkelova je rekla da se o svakom slučaju pojedinačno odlučuje i pohvalila privrednu saradnju sa Katarom, odakle je, prema statistickcim podacima, stiglo 18 milijardi dolara investicija.

Time je Katar postao najveći arapski investitor u Nemačkoj, navode privrednici.

Merkelova se zbog posete katarskog emira, sa kojim se, prema najavama, želelo razgovarati uglavnom o privredi, našla pod pritiskom svojih koalicionih partnera, socijaldemokrata, kao i opozicione partije, Zeleni i Levica, koji su tražili da se gostu postavi i pitanje o finansiranju terorizma, prenose nemački mediji danas.

"Ne mogu da zamislim da se tokom posete neće razgovarati o situaciji u Siriji i Iraku ili o ulozi Katara u konfliktima", rekao je zamenik predsednika Odbora za privredu nemačkog Bundestaga Klaus Bartel iz Socijaldemokratske partije (SPD), koalicionih partnera Merkelove, a i iz redova opozicionih partija, Zeleni i Levica, postavljaju zahteve za pokretanjem tema vezanih za terorizam.

Mediji pišu o poslovima sa Katarom, vrednim milijarde evra, među kojima su i poslovi "Folksvagena" i 'Dojče banke" i ukazuju na to da je Katar jedan od najvećih proizvođača takozvanog tečnog gasa.

Pošto se Nemačka trudi da pronađe alternativu ruskom gasu, onda su, ocenjuju analitičari, dobri odnosi sa Katarom od energetsko-političkog značaja. Katar je jedan i od najvažnijih kupaca nemačkog naoružanja, gde je, navode mediji, isporučeno 62 "Leopard" oklopnih vozila kao i 24 pancirne haubice.

Za Katar se kaže da pripada takozvanim stratesksim partnerima Nemačke i ta država-emirat zato sme da kupuje oružje u Berlinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: