EU: Autonomija korak ka miru

Evropska unija ocenila je danas ukrajinske zakone o većoj autonomiji istoka zemlje i amnestiji pobunjenika, kao "važan korak ka trajnom političkom rešenju".

Izvor: Beta/AFP

Sreda, 17.09.2014.

14:20

Default images

Evropska unija ocenila je danas ukrajinske zakone o većoj autonomiji istoka zemlje i amnestiji pobunjenika, kao "važan korak ka trajnom političkom rešenju".

Usvajanjem tih zakona, parlament Ukrajine je "ispunio svoje obaveze prema sporazumu iz Minska", izjavila je novinarima portparolka evropske diplomatije Maja Kocijančič.

"Oba zakona predstavljaju važne korake ka trajnom političkom rešenju", dodala je ona.

Ukrajinski parlament usvojio je juče predlog zakona kojim se predviđaju veća autonomija i izbori za separatističke oblasti na istoku zemlje.

Poslanici su usvojili i nacrt zakona kojim se garantuje uslovna amnestija borcima koji učestvuju u sukobima na istoku zemlje.

Ti zakoni su deo sporazuma potpisanog 5. septembra u Minsku između Kijeva i proruskih pobunjenika.

Cilj sporazuma je da se okonča petomesečni sukob u kojem je poginulo 2.900 ljudi a pola miliona stanovnika je raseljeno.

EU

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: